Bude trvat roky, než se v případě vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové rozhodne, říká šéfredaktor Aktuality.sk

S Peterem Bárdym, bývalým kolegou Jána Kuciaka, jsme mluvili o nových rozsudcích v kauze nájemné vraždy i kondici slovenské společnosti pár měsíců před volbami.

Minulý týden byl Specializovaným trestním soudem v Pezinku osvobozen Marián Kočner, muž, o kterém se roky spekuluje jako o hlavním strůjci nájemné vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Co v souvislosti s osvobozujícím rozsudkem soud uvedl?

Že nemá dôkazy, ktoré by ho usvedčovali. Ide o princíp „in dubio pro reo“, čo znamená „v pochybnostiach v prospech obvineného“.

Oproti obdobné situaci před třemi lety, kdy Kočner a jeho spolupracovnice Alena Zsuzsová stanuli poprvé před soudem a kdy byli oba osvobozeni, si nyní Zsuzsová odnáší jasný verdikt: 25 let ve vězení. Jak to že se právě u ní, na rozdíl od Kočnera, podařilo nashromáždit dostatek důkazů pro tak vysoký, byť zatím nepravomocný, trest?

Už pred tromi rokmi svedčil proti Zsuzsovej právoplatne odsúdený Zoltán Andruskó. Vtedy jeho svedectvo súd neuznal. Považoval ho za nedôveryhodného. Po troch rokoch senát zmenil názor.

Očakávame, že to bude trvať celé roky, kým sa dostaneme k právoplatnému verdiktu.

K pani Zsuzsovej treba povedať, že výška jej trestu zodpovedá aj tomu, že je už odsúdená za objednávku vraždy bývalého primátora mesta Hurbanovo Lászlóa Bašternáka a okrem objednávky vraždy kolegu Kuciaka ju usvedčili aj z objednávok vrážd bývalého prvého námestníka generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho a bývalého prokurátora, dnešného generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

Co stojí v pozadí dlouhodobého spojenectví Zsuzsové a Kočnera? Jak se na to dívá soud?

Alena Zsuzsová zbierala pre Mariana Kočnera kompromitujúce materiály na vplyvných ľudí a vybavovala mu rôzne veci. On jej za to dával peniaze na živobytie. Kočner je veľmi poverčivý, preto Zsuzsová chodila napríklad pýtať sa veštice, ako dopadnú jeho biznisy či súdne spory. Ich vzťah sa dá označiť ako veľmi priateľský s tým, že Zsuzsová bola na Kočnerovi ekonomicky závislá.

Prokurátoři i právní zástupci postižených se na místě odvolali. Jaké mají možnosti? Co lze v případu dál očekávat? Jak dlouho se ještě může kauza táhnout?

To je otázka pre Najvyšší súd SR. Ten môže potvrdiť trest pre Alenu Zsuzsovú, oslobodenie pre Mariana Kočnera, alebo môže tieto prípady vrátiť späť senátu špecializovaného trestného súdu. Očakávame, že to bude trvať celé roky, kým sa dostaneme k právoplatnému verdiktu.

Reakce pozůstalých obou obětí nájemné vraždy byly emotivní. Jak na celou záležitost ale reagovali zástupci obou rodin?

Hovoria o zdržanlivosti a opakujú, že sme na ceste, že treba byť trpezlivý.

Jaká atmosféra je nyní ve slovenské společnosti? Byla to přeci právě vražda Kuciaka a Kušnírové, která před lety nastartovala velké občanské protesty. Jak je to s nimi nyní?

Slovenskú spoločnosť dnes trápia iné témy, ako je rozsudok v prípade vraždy alebo odkaz práce Jána Kuciaka. Je rozdelená. Politici, ktorí získali moc po voľbách 2020, urobili neuveriteľné množstvo chýb, ukázali sa ako nekompetentní diletanti a tým, že sa sami prezentovali ako nositelia odkazu práce Jána Kuciaka a občianskeho hnutia po vražde Jána a Martiny, hnev verejnosti voči nim ublížil aj odkazu vraždy.

Na podzim čekají Slovensko parlamentní volby. V předvolebních výzkumech nyní nabírá na síle SMER, strana, v jejímž čele je Robert Fico. Dá se říct, jak se rozsudek promítne do předvolební kampaně?

Nemyslím, že by bol súd v prípade vraždy Jána a Martiny rozhodujúcim alebo dôležitým bodom volieb či kampane. Verejnosť chce po troch rokoch chaosu politikov, ktorí situáciu upokoja, nastolia systém. Niektorí hovoria o poriadku alebo dokonca pomste. Budú to voľby, ktoré môžu vážne ovplyvniť nielen domácu politiku, ale aj napríklad našu pomoc Ukrajine či užšiu spoluprácu s EÚ.

Čtěte dále