Je v pořádku přiznat se k inspiraci. V románu Mornštajnové je ale problémů víc

Literární podcast TL;DR se tentokrát věnuje románu Les v domě Aleny Mornštajnové a tomu, jak pracuje s hlasem dětských obětí sexuálního násilí. Ve druhé části dojde na první díl trilogie Virginie Despentes o Vernonu Subutexovi.

Pravidelný literární podcast TL;DR opět přináší téma z literárního života, dva krát tři knižní tipy a důkladnější rozbory dvou knižních novinek: Lesa v domě Aleny Mornštajnové a Života Vernona Subutexe 1 Virginie Despentes.

Asociace spisovatelů ve spolupráci s Obcí překladatelů a Překladateli Severu publikovala výsledky výzkumu, který se zaměřil na to, jak žijí čeští spisovatelé a spisovatelky, překladatelé a překladatelky. Některá šokující čísla jsme pro vás shrnuli ve stručném přehledu – dopomohou literárním profesionálům ke statusu umělce?

Jak moc román Les v domě Aleny Mornštajnové těží z textu Toy Box? Kde se s ním prolíná a kde se mu vzdaluje? Lze otevřít debatu o znásilnění umlčením hlasu přeživších? Lze pracovat s cizím textem nevědomě? Rozvinout jej proti jeho původnímu smyslu? Skrývá se zlo v přírodě? V lese? Kolem těchto úvah se točí první část podcastu, který vznikl ještě před vyjádřením nakladatelství Host k probíhající kauze a před většinou mediálních reakcí.

Dalším z témat tohoto dílu je román Virginie Despentes, kterou český nakladatel v anotaci představuje jako „Houellebecqua v sukni“. Jak moc je Vernon Subutex houellebecqovský? Jak stárne francouzská bohéma? A jak se žije v Paříži, když nejste mladý ani vlastník nemovitosti? Poslechněte si nový díl TL;DR.

Čtěte dále