„Allende by byl pravděpodobně svržen i bez Spojených států,“ říká politolog Buben

O vojenském převratu z 11. září 1973, odkazu socialisty Salvadora Allendeho i diktátora Augusta Pinocheta si v novém dílu podcastu Kolaps povídáme s iberoamerikanistou a politologem Radkem Bubnem.

Datum 11. září máme většinou spojené s teroristickým útokem na dvojčata Světového obchodního centra v New Yorku. Přesně před padesáti lety ale došlo ještě k jinému, podobně tragickému jedenáctému září. A to v latinskoamerickém Chile. Proběhl zde tehdy vojenský převrat pod vedením generála Augusta Pinocheta, který svrhl socialistického prezidenta Salvadora Allendeho. Allende ve stejný den pravděpodobně spáchal sebevraždu. O chilské socialistické revoluci, samotném převratu, vlivu Spojených států na něj a také o represích a následné diktatuře Augusta Pinocheta si v novém dílu podcastu Kolaps povídáme s politologem a iberoamerikanistou Radkem Bubnem z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Teď uplynulo padesát let od vojenského převratu v Chile. Na co se vás čeští novináři ptají nejčastěji?

Média zajímá zapojení Spojených států do celého toho dění. Téma je to v tomto ohledu stále živé a udržuje ho v oběhu politická levice. Ta není ochotná uznat, že by byl Allende patrně svržen i bez Spojených států. Spojené státy Allendeho neúspěchu hodně napomohly a mají na něm zcela určitě podíl, ale do samotné vojenské akce z 11. září přímo zapojeni nebyli. V rámci deklasifikace tajných materiálů vypustili Američané ven zprávy, ze kterých je to patrné. Nixon byl informován o tom, že se něco děje, ale do detailů zasvěcený nebyl. Mnohem větší vliv na sesazení Allendeho měla třeba vojenská vláda v Brazílii. Záhy po převratu poslala do Santiaga i své poradce, hledala v Chile svoje politické emigranty. Spojené státy se hodně angažovaly v tom, aby zabránily nástupu Allendeho k moci. Ten konkrétní převrat ale zase tolik neovlivnily.

Mluvil jste o tom, že mezinárodní aspekt vojenského převratu zajímá hodně levici. Zajímá českou levici?

Myslel jsem samozřejmě světovou levici. U nás se tématu věnují mainstreamová média. Je to věc hodně probádaná, hodně se o ní píše a nevyžaduje to nějakou důkladnou znalost chilských reálií. Ten mezinárodní aspekt je univerzálně sdělitelný, ale když člověk zabředne do vnitřních záležitostí, tak už to vyžaduje důkladnější studium. Chápu, že na to v českých médiích nejsou úplně podmínky.

Co na tom převratu zajímá vás?

Mě na tom zajímá Chile a interní dynamika této země. A stejně tak mě zajímá intrakontinentální dimenze, tedy vztah Allendeho a jiných latinskoamerických vlád té doby. Zajímá mě taky vztah Allendeho a širší levice, ať už latinskoamerické nebo přímo té chilské. Ty mezinárodní aspekty mě zas tolik nezajímají.

Čtěte dále