Chce se mi řvát jako Olivii Rodrigo. Guts je velká popová deska o strastech dospívání

Devatenáctý Soundsystém si kromě novinky Olivie Rodrigo posvítil i na sedmou studiovou desku zpěvačky Mitski a zastavil se i u debat o současném stavu rocku.

Hudební podcast Soundsystém tentokrát zabrousil do vod mainstreamu. Dvacetiletá Olivia Rodrigo s deskou Guts aktuálně vede americký žebříček a letos asi nevyjde větší popová deska, což ale triu hudebních publicistů a publicistek rozhodně nezabránilo, aby si ji neužili. „Olivia Rodrigo vychází z žánrů, které jsem na začátku tisíciletí absolutně nenáviděl, jako jsou pop-punk a klavírní balady – a teď si je konečně díky ní můžu užít bez studu,“ přiznává Karel Veselý a Michaela Peštová mu ochotně vysvětlila, že náctiletý vztek zpěvaček je často podobný pocitům krize středního věku, a tudíž není divné, že si na desce ujel.

Nora Třísková dokáže ocenit, že zpěvačka pojímá nepříliš originální témata rozchodů a lásek s „lehkostí, nadhledem, kousavostí a otevřeností“. Rodrigo podle ní umí skvěle zachytit „ambivalenci toho, že jako člověk přesně často sám nevím, jak se cítit a jak se vyznat ve svých pocitech.“

Svoboda dávat najevo naštvanost na svět a pocit, že člověk netuší, kde se ocitl a jestli to vůbec kdy chtěl, je poplatná dospívání, ale můžeme ji samozřejmě prožívat napříč celým svým životem. „Jako dospělí lidé už nemáme nástroje k vyjadřování takových emocí a přitom jediné, co chci dělat, když přemýšlím o tom, co mě v životě čeká, je to že se mi chce řvát jako Olivii Rodrigo,“ říká Michaela.

Druhý albem, na které přišla řeč v zářijovém Soundsystému, byla novinka zpěvačky Mitski nazvaná The Land is Inhospitable and So Are We, která je ve srovnání s posledními deskami velmi uvolněná. To možná souvisí s tím, že Mitski hrozila, že s hudbou úplně skončí, a musela najít nový důvod, proč ve své kariéře pokračovat.

Chybět samozřejmě nemohla ani rubrika Co nás sere?, přehled zajímavých zářijových desek a také očekávané novinky z příštího měsíce a pozvánky na koncerty. Tou nejzásadnější je pozvánka na živé nahrávání podcastu Soundsystém, které proběhne 13. října v galerii GaP ve Znojmě. Tématem bude dekonstrukce mýtu věčného mládí u dnešních popových zpěvaček a hudebnic.

V nejnovějším dílu samozřejmě také najdete tipy na další novou hudbu nebo informace o stavu Karlovy zahrádky.

Playlist

James Blake – Playing Robots Into Heaven

Eartheater – Powders

Tirzah – trip9love…???

Loraine James – Gentle Confrontation

Zach Bryan – Zach Bryan

Elvin Brandhi & Lord Spikeheart – Drunk in Love

Tomáš Palucha – Rauš

Něco něco – Třetí

yeule – softscars

Olivia Rodrigo – GUTS

Mitski – The Land is Inhospitable and So Are We

Buďte v obraze s playlistem Soundsystému, který upozorňuje na zajímavé nové desky.

Čtěte dále