Navzdory rétorice Právo a spravedlnost z ekonomických důvodů liberalizovalo pracovní trh pro cizince, říkají Šitera a Wladyniak

Dochází k velkému obratu v uspořádání demokratických systémů – a na příkladu Polska je to dobře vidět. Hosty Kolapsu byli Ludmila Wladyniak a Daniel Šitera.

K volbám půjdou další sousedi – Polky a Poláci. 15. října se budou konat volby do Sejmu. Už delší dobu se přitom spekuluje, že tentokrát by polská opozice mohla mít šanci na úspěch. Přestože v průzkumech stále vede vládnoucí Právo a spravedlnost, existuje naděje, že nebude mít dostatek hlasů na sestavení nové vlády. Čím momentálně žije polská společnost, jaké problémy řeší a co nabízí opoziční politické strany? Odpovídají socioložka Ludmila Wladyniak, momentálně působící na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy, v Centru pro společenské otázky – SPOT a v Sociologickém ústavu Akademie věd, a také politolog z Ústavu mezinárodních vztahů a Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické Daniel Šitera.

Čtěte dále