Je možné nebýt matkou a zůstat ženou? Meditativní labyrint mateřství Sheily Heti

V češtině vychází novodobá klasika současné literatury, román Mateřství. Kanadská spisovatelka Sheila Heti v něm mnoha způsoby ohledává společenské nároky, které dopadají na ženy před vstupem do středního věku.

Literární podcast TL;DR se hlásí s novým formátem. Od tohoto dílu se budete s Janem Bělíčkem a Evou Klíčovou potkávat jednou za dva týdny. Kromě pravidelných tipů, drbů a aktualit budeme rozebírat vždy jen jednu knihu. S tímto podcastem se tak budete potkávat častěji a zároveň se o něco zkrátí délka jednotlivých dílů. V aktualizovaném formátu TL;DR je tentokrát ústředním tématem kniha Mateřství kanadské spisovatelky Sheily Heti. Její kniha se řadí mezi nejvýraznější tituly současné autofikční prózy a získala až kultovní status. Nyní vychází také česky v překladu Anny Kudrnové v malém nakladatelství TakeTakeTake.

Sheila Heti tuto autofikční prózu psala několik let na prahu svých čtyřicátin. Byl to pro ni způsob, jak se vyrovnat s rozhodnutím, jestli má, nebo nemá mít dítě. Obecně je kniha také velmi intimní, filozofická a esejistická meditace nad fenoménem mateřství, a to především ze strany někoho, kdo děti spíše mít nechce. Může bezdětná autorka vůbec mluvit o mateřství? Co všechno s sebou nese rozhodnutí mít dítě? Je možné odolat volání přírody a kreativně a autonomně rozvíjet dál svůj život v momentě, kdy se žena může stát matkou? Na tyto otázky se snaží Sheila Heti v knize odpovídat a my jsme se v novém TL;DR zaměřili na to, jak se jí to podařilo.

Čtěte dále