Pay Gap 18: Samé otázky

V této epizodě podcastu Pay Gap Šárka Homfray a Lucie Václavková odpovídají na vaše otázky.

Ve speciálním díle odpovídáme na velmi rozmanité otázky, které jste nám zaslali. Týkaly se jak tématu žen v práci, tak našeho podcastu. Je to součást naší denní práce, takže jsme se poměrně rozpovídaly. Rozhodně si epizodu poslechněte, ať vám neutečou žádné praktické tipy a detaily a ani kousek právních okének.

Kdy a jak si říct o víc peněz?

V zaměstnání je rozdíl v tom, jestli berete mzdu nebo plat. Platové tabulky jsou více sešněrované a někde jsou i formální postupy, jako například pravidelná hodnocení. Obecně ale platí, že kromě plošného přidávání, kdy zejména inflace by byla ideálně zhodnocena vždy, individuální přidání by mělo následovat nějakou změnu – ať už v náročnosti práce nebo pracovním výkonu. Existují taky vhodné okamžiky k reevaluaci, třeba konec zkušební doby nebo nějaký čas po návratu z rodičovské.

Je to zaměstnavatel, který by měl danou pozici ohodnotit z větší části ještě předtím, než vůbec bude obsazena. Nechat to čistě na vyjednávacích schopnostech uchazeče či uchazečky nemusí být v souladu s právem.

A jak je to se zvyšováním cen, když jsme na volné noze (tzv. freelanceři)? Dlouholetí profíci a konzultanti v oblasti cenotvorby doporučují zdražovat postupně spíš než skokově. Nejenže se nám zvyšují náklady, ale především rosteme profesně, jako podnikatelé zlepšujeme své produkty a služby a navíc je pro nás cena jedním z nástrojů, jak můžeme regulovat rostoucí poptávku. Velmi důležité je také dobře zvládnout komunikaci se svými klienty. Užitečné tipy ohledně nastavení a zvyšování cen najdete na portále (či v knize) Na volné noze, na blogu marketingové konzultantky Madly Čevelové, hodit se vám bude i její kalkulátor minimální hodinovky.

Jaké informace musím nebo mám uvádět do životopisu nebo u pohovoru (případně jak je to s rodičovskou dovolenou)?

Zaměstnavatel se podle zákona na některé informace ptát nesmí ani je brát v úvahu, pokud by se k nim dostal jiným způsobem. Týká se to například rodičovství, majetkových poměrů, členství v politických stranách či právní bezúhonnosti. Bohužel k tomu v praxi stále dochází. Rodičovství či mateřství ovšem uvést musíme, pokud je to spojené s nějakým požadavkem na daňové zvýhodnění, benefit nebo třeba budeme žádat o úpravu pracovní doby, na kterou máme jako rodiče právo. Na druhou stranu pro nás v některých případech může být užitečné rodičovskou dovolenou do životopisu uvést, pokud jsme během tohoto období získali nějaké cenné kompetence, které jsou relevantní pro pozici, na kterou se hlásíme. Také bychom měli dbát na to, abychom tím, co sdělujeme v rámci výběrových řízení, neuvedli zaměstnavatele v omyl ohledně zkušeností a praxe.

Proč bych si jako pracující matka měla vést portfolio, zvlášť když třeba během rodičovské dovolené mám jen dočasné spolupráce?

Kariérní portfolio nám pomáhá mít přehled o zkušenostech, dovednostech, znalostech i výsledcích, a sledovat, jak se v kariéře posouváme. Díky tomu víme, jaké kompetence můžeme nabídnout svým potenciálním zaměstnavatelům i klientům, co umíme a chceme dělat (a co už třeba dělat nechceme) a také jsme schopni vytvořit lepší sebeprezentaci, ať už CV nebo třeba LinkedIn profil. Je přitom užitečné sledovat jak náš pracovní život, tak aktivity v našem osobním životě i třeba během profesní pauzy.

Jak na pohovorech odpovídat na otázky týkající se mzdy?

Dnes už se nesetkáváme moc často s otázkou na odměňování v předchozí práci, a do budoucna bude tato otázka zcela zapovězena v souvislosti s implementací směrnice o transparentním odměňování. Ohledně platu otázky také téměř nezaznívají, protože platové tabulky jsou veřejně dohledatelné a už při pohovoru zřejmě budeme mít hrubou představu o nástupním platu. Co se týče mezd, zde kritéria odměňování upravuje § 110 zákoníku práce. Je to zaměstnavatel, který by měl danou pozici ohodnotit z větší části ještě předtím, než vůbec bude obsazena. Nechat to čistě na vyjednávacích schopnostech uchazeče či uchazečky nemusí být v souladu s právem. Pokud si chceme udělat představu o výši odměňování na různých pozicích, pomůže Mzdová a platová kalkulačka z projektu Rovná odměna MPSV, mzdové/platové srovnávače, pracovní portály či mzdové průzkumy (případně společnosti Hays).

Co dělat, když potřebuju pracovat na částečný úvazek a nemůžu takovou práci najít? Hlásit se i na pozice na plný úvazek a vyjednávat?

Vzhledem k velmi nízké nabídce práce na částečný úvazek doporučujeme zkoušet reagovat i na nabídky práce na plný úvazek nebo se ozývat zaměstnavatelům i v případě, že zrovna volné pozice vypsané nemají. Také se vyplatí využít známostí, kontaktů, odborných komunit i takových nástrojů, jako jsou sociální sítě, případně spolupráce menšího rozsahu. Při komunikaci se zaměstnavateli pak na prvním místě prezentujte své kompetence a hodnotu, kterou můžete zaměstnavateli přinést a až potom potřeby a požadavky. Případně také zvážit, jestli je práce na částečný úvazek skutečně ta jediná alternativa – třeba by pomohla jiná flexibilní úprava pracovní doby nebo home office.

Co mohu jako muž udělat ohledně Pay Gapu? Mám cítit vinu? Nebo co reálně mohu udělat pro zlepšení situace?

Vinu muž samozřejmě cítit nemá, pokud tedy někoho schválně nepřipraví o peníze nebo příležitosti. Je zde třeba zdůraznit, že GPG není jen problémem žen ale celých rodin i společnosti. Pokud jsou ženy finančně podhodnoceny, podzaměstnány nebo nemohou využít své zkušenosti a schopnosti, a pak nevydělávají tolik, kolik by vydělávat mohly, ochuzuje to rodinné i veřejné rozpočty a mrháme talenty žen.

Můžete se o tomto tématu informovat, na individuální úrovni pak zvážit, jestli nepoužíváte dominační techniky,podporovat ženy ve svém okolí, jako šéf nebo zaměstnavatel zvážit limity zejména v podobě druhé směny. Doma pak sdílet péči, proaktivně, nečekat, až ředitelka domácnosti řekne, co se má dělat. Pak také sledovat, jak se k tomu staví naše politická reprezentace a projevit svůj názor u voleb. Máme také šanci ovlivnit budoucí generaci, aby se už dál nestávalo, že dívky už na samém začátku kariéry očekávají výrazně nižší odměnu než chlapci.

Myslíte, že váš podcast má šanci něco změnit na současné situaci?

Z reakcí našich posluchačů vidíme, že je pro ně podcast užitečným zdrojem praktických informací, které mohou využít ve svém vlastním pracovním životě. Zároveň se pokoušíme narušit narativ, že máme vše pouze ve vlastních rukou a poukazujeme na různé společenské limity, mantinely a pravidla hry. Navíc se ukazuje, že nás poslouchají také profesionálové z řad HR, kariérového poradenství a dalších oborů, jejichž prostřednictvím můžeme ovlivnit životy mnoha dalších lidí.

Poslední otázka směřovala k našim plánům na příští rok. Je jich hodně, takže si epizodu určitě poslechněte až do konce, ať víte, na co se můžete těšit – a je tam i jedno velké překvapení!

I nadále nás zajímají vaše názory a zkušenosti, ale i dotazy, nejen k tématu dnešní epizody, ale obecně z pracovního života. Dejte nám vědět na sociálních sítích nebo na e-mailu [email protected].

Podcast vzniká s podporou české pobočky nadace Friedrich-Ebert-Stiftung.

Čtěte dále