Heatwave #3: Proč by měla být poválečná rekonstrukce Ukrajiny zelená

Další díl eko podcastu Heatwave se věnuje možnostem a výhodám zelené obnovy Ukrajiny.

Ačkoli se to může zdát předčasné, protože konec války na Ukrajině je v nedohlednu, potřeba zelené transformace Ukrajiny je ve skutečnosti naléhavým a aktuálním tématem. Výrazný ekologický aspekt poválečné obnovy je nezbytný jak pro obnovu poškozené infrastruktury, tak pro modernizaci ukrajinského hospodářství.

V roce 2004 Ukrajina podepsáním Kjótského protokolu přijala své první mezinárodní závazky v oblasti klimatu. O sedm let později se stala plnoprávným členem Smlouvy o Energetickém společenství, jejímž cílem je vytvořit integrovaný evropský trh s energií, zlepšit bezpečnost a ekologické podmínky dodávek energie a podpořit obnovitelné zdroje a energetickou účinnost.

Green New Deal pro Ukrajinu

Dva roky před začátkem ruské invaze Ukrajina otevřeně vyjádřila své přání podílet se na Evropské zelené dohodě, kterou Komise oznámila na konci roku 2019, a společně s Německem vytvořila energetické partnerství zaměřené na dekarbonizaci, energetickou účinnost, obnovitelné zdroje energie, vodíkovou ekonomiku a spravedlivou tranzici uhelných regionů.

V dubnu loňského roku zřídil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Národní radu pro poválečnou obnovu Ukrajiny. O několik týdnů později ukrajinská vláda představila základní principy této obnovy a předběžný plán pro klíčová odvětví, jako je infrastruktura, oživení ekonomiky, energetická bezpečnost, ochrana životního prostředí a zdravotnictví.

Jedním z nejzávažnějších dopadů války bylo zničení civilní infrastruktury, jejíž oprava je přirozeně jednou z hlavních priorit poválečné obnovy. Ať už se jedná o ostřelovaná města a vesnice, opravu silnic nebo obnovení veřejné dopravy, jejich rekonstrukce je klíčová pro co nejrychlejší návrat k normálním životním podmínkám.

Už teď

Zatímco některé aspekty zelené transformace Ukrajiny budou muset počkat na příznivější geopolitickou situaci, jiné jsou již nyní klíčové pro vytvoření odolnější země, která bude schopna čelit těžkostem ruského ostřelování kritické infrastruktury. Rozvoj obnovitelných zdrojů a decentralizované výroby energie nebo obnova degradované půdy a dalšího poškození životního prostředí vyžadují okamžitá řešení.

Poválečná obnova Ukrajiny a zelená transformace si tak nejen neodporují, ale vzájemně se doplňují. Práce na zelené transformaci znamená také přiblížení Ukrajiny k členství v EU a posílení geopolitické bezpečnosti a významu země na mezinárodní scéně. Je to strategie výhodná pro všechny a také světlo na konci temného tunelu plného války a utrpení.

Více poslouchejte v podcastu Heatwave.

Čtěte dále