Výtvarné potřeby

První díl podcastové série Ke zdrojům nás zavede na hodiny výtvarky do pražského Proseka a taky za umělkyní Terezou Štětinovou, která učení nejmladšího žactva věnuje víc než jen pracovní dobu.

„Našim se líbí, že chci zkoušet různý věci, už jsem byla na hodně kroužcích a spoustu z nich jsem opustila, ale u tohohle jsem zůstala. Možná bych se chtěla stát malířkou nebo umělkyní, prostě mě to strašně baví, “ říká o svém vztahu k výtvarce žačka základní školy na pražském Proseku. Energie a zápal pro věc ale musí provázet i paní učitelky. Nepracují jen s dětmi, ale také s rozpočtem a často jsou kreativní, aby ušetřily. „Jsme takový sběračky, my všechny úči,“ říká s úsměvem Tereza Štětinová, která do třídy nosí materiál z vlastního ateliéru, ale třeba i odřezky z pily. Postupem času se však nemění jen cena a dostupnost lina, ale taky návyky žactva. „Míň dětí vydrží dlouhou dobu pracovat na něčem velkém. Linoryty, krásný a precizní, který deset nebo patnáct let nazpátek děti vyráběly, byly barevný soutisky velikosti A3,“ popisuje Tereza práce, které jsou uložené v archivech. Teď, aby udržela jejich zájem, pracuje s dětmi na menších formátech i jednodušších barevných provedeních. Schopnost věnovat se delší dobu naplno tvorbě se u žactva zkracuje i podle její kolegyně Dany Novákové, která má více než čtyřicetiletou praxi. „Děti jsou se svou prací neuvěřitelně spokojené. Dřív žáci vytvořili tři nebo čtyři návrhy a z nich jsme vybírali,“ dodává Dana, která dnes mezi své žactvo počítá i řadu absolventek a absolventů vysokoškolských oborů jako architektura, design nebo volné umění.

Kde brát a proč dávat? Šestidílná podcastová série Ke zdrojům je o fyzických, inspiračních, finančních i lidských zdrojích v kultuře. Jaké zázemí, potřeby, limity a motivace mají ti, kdo se umění věnují, učí nebo je distribuují? Kde a za jakých podmínek nebo čemu navzdory vzniká umění a jaké vznáší společenské otázky?

Po zdrojích se ptáme vždy, když cítíme změnu, nedostatek nebo nejistotu. Proměňují se spolu s potřebami společnosti, která je hledá, těží, poskytuje a definuje. Umění může takové změny iniciovat i reflektovat, a proto je důležitým prostorem k dialogu. Podcast Ke zdrojům zkoumá aktuální společenská témata, jako jsou potřeba prostoru k životu a práci, dostupnost uměleckého vzdělávání nebo mocenské vztahy.

Podcast připravuje inciativa pro současné umění tranzit.cz ve spolupráci s Deníkem Alarm. Sérií provází Tereza Havlínková, zvukový design vytvořil Jonáš Rosůlek, vizuální identitu navrhlo studio Day Shift Office, dramaturgyní podcastu je Tereza Stejskalová z tranzit.cz. Projekt vzniká za podpory Ministerstva kultury České republiky.

Čtěte dále