Koho by to zajímalo? Vlastní místo podle Karla Čackého

Karel Čacký v novém dílu podcastu Koho by to zajímalo? zazpívá o orangutanech a jim i ostatním návštěvníkům svého domku nabídne plod ze svého vlastního sadu.

Podcast Koho by to zajímalo? přináší příběhy lidí se zkušeností s dlouhodobou institucionalizací tak, jak je účastnice a účastníci výzkumného projektu Životní příběhy za lidská práva vyprávěli přední české dokumentaristce Brit Jensen. Karel Čacký vypráví o životě v psychiatrické léčebně a zpívá o orangutanech, tajemných bytostech obývajících (nejen) hluboké lesy Jizerských hor. Posluchačům a posluchačkám nabídne plody ze svého sadu, který vlastníma rukama založil na pozemcích ústavu v Horním Maxově.

Do dětské psychiatrické léčebny v Opařanech se Karel Čacký dostal po smrti své matky. Strávil tam polovinu dětství a ke své rodině se už nikdy nevrátil. Jeho optimismus a víra v existenci vlastního místa ve světě zůstaly přesto nezlomeny. Nejprve si své místo našel v kotelně ústavu v Horním Maxově, kam z Opařan odešel v patnácti letech a na jehož chodu a údržbě se svou prací v následujících desetiletích podílel. Poté, co ústav prošel modernizací a kotelna byla zrušena, začal si budovat vlastní útočiště, malý zahradní domek stojící na ústavních pozemcích. Domek obklopuje sad, který brzy vydá první plody. Karel by se o ně rád podělil s rodinou, k níž přes léta odloučení chová vřelé vztahy, s blondýnou, o které se mu zdává, a možná i s orangutany, o nichž pojednávají jeho písně.

Tento podcast vznikl s podporou Norských fondů a Fondu na podporu nezávislé žurnalistiky. Je součástí výzkumného projektu Životní příběhy za lidská práva, realizovaného na Fakultě humanitních studií UK.

Čtěte dále