Koho by to zajímalo? Jak chybné rozhodnutí úřadů změnilo život Věry Kovalčíkové

Po desetiletích práce v ústavu pro práce neschopné chce mít Věra Kovalčíková život ve svých rukou. Další díl podcastu Koho by to zajímalo? je věnován někdejší obyvatelce ústavu sociální péče.

Když jako mladá dívka nemohla už Věra Kovalčíková vydržet doma, obrátila se na stát. Napsala úřadům s nadějí, že jí pomůžou sehnat práci, aby se mohla osamostatnit. Úřady ji ale označily za práce neschopnou a její cesta vedla do ústavu sociální péče umístěného v jednom z moravských zámků. S řádovými sestrami tam pak desetiletí pracovala v prádelně, v kuchyni, v ústavním hospodářství nebo na polích JZD. „Lítala po zámku  jak zběsilá“ a chtěla se učit nové věci. Ke studiu se nabízela znaková řeč, kterou se mezi sebou dorozumívaly starší chovanky ústavu. Znakovat se od nich naučila při práci v dílně, kde společně šily a vyšívaly. Věře je dnes 72 let a divoká a zvědavá je pořád. Už deset let žije s přítelkyní v chráněném bytě nedaleko zámku. Do zámku se už nikdy nechce vrátit. Ráda by dožila v bytě na vesnici. Nejdřív ale ještě jednou napíše úřadům. Tentokrát proto, aby jí vrátily svéprávnost.

Tento podcast vznikl s podporou Norských fondů a Fondu na podporu nezávislé žurnalistiky. Je součástí výzkumného projektu Životní příběhy za lidská práva, realizovaného na Fakultě humanitních studií UK.

Čtěte dále