Už žádné techno v Čečensku. Autonomní ruská republika zakázala hudbu nad 116 BPM

Ani moc pomalu, ani moc rychle nesmí v Čečensku hrát hudba. Místní úřady doufají, že tím podpoří místní hudební tradici.

Veškerá hudební produkce v Čečensku smí mít rychlost pouze mezi 80 a 116 BPM. Oznámil to podle ruské agentury TASS čečenský ministr kultury Musa Dadajev. Zákaz moc pomalé či moc rychlé hudby posvětil místní diktátor Ramzan Kadyrov. Platí pro všechnu vokální a instrumentální produkci, ale také třeba pro tanec.

„Musíme předat kulturní dědictví Čečenska našemu lidu a budoucnost našim dětem. To zahrnuje i celé spektrum morálních a etických standardů života obyvatel Čečenska,“ prohlásil ministr. Mezi tímto dědictvím je i „čečenská mentalita“ a „hudební rytmus“, který má podle ministerstva kultury jasně danou podobu. „Půjčovat si hudbu od jiných lidí je nepřípustné,“ dočteme se také v jeho prohlášení.

Zákaz má údajně zabránit západní hudbě, aby „znečišťovala“ čečenskou kulturu. Týká se všech západních tanečních stylů, které pracují s rychlejšími tempy – techno, trance nebo drum’n’bass se pohybují v tempech nad 120 BPM. Projít by mohly některé rapové beaty. Čečenští hudebníci mají čas na to přepsat svoje skladby do správných temp do 1. června, pak začne zákaz platit a při produkci se vystavují možnosti zatčení.

Čečensko je autonomní republika Ruské federace na severním Kavkaze, žije v ní 1,5 milionu lidí a od roku 2007 je prezidentem Ramzan Kadyrov. Většina obyvatelstva jsou muslimové. Země poslední roky čelí kritice za pronásledování LGBTQ+ lidí, na což místní úřady reagují tvrzením, že nikdo takový v Čečensku nežije.

Čtěte dále