„Voliči by měli sledovat, kdo nakonec bude platit za ekonomické dopady pandemie,“ říká Vladimíra Dvořáková

S politoložkou a ředitelkou Masarykova ústavu vyšších studií na ČVUT o stávající politické situaci v Česku, úpadku levice, odklonu voličů od hnutí ANO, vlivu Miloše Zemana i možných koalicích po podzimních volbách.

Vladimíra Dvořáková byla vůbec první českou profesorkou jmenovanou v oboru politologie. Po maturitě na pražském Gymnáziu Na Zatlance vystudovala v letech 19761981 na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze kombinaci oborů ruštinahistorie. Titul doktorky filozofie získala v roce 1982 tamtéž. V období 19811990 byla zaměstnána v Orientálním ústavu Československé akademie věd, kde v roce 1987 získala titul kandidátky věd. Zaměřovala se zejména na politické systémy latinskoamerických zemí.

Po roce 1989 nastoupila do Kabinetu politologie Ústavu státu a práva ČSAV (1990–1992). V roce 1994 se stala jejím mateřským pracovištěm Katedra politologie Fakulty mezinárodních vztahů VŠE v Praze, kde od roku 2002 do roku 2014 zastávala funkci vedoucí katedry. Věnuje se srovnávací politologii, přechodům režimů k demokracii a revolucemi. Habilitační řízení podstoupila na VŠE v roce 1994 (docentka) a poté i jmenovací řízení. Profesorkou byla jmenována 7. listopadu 2003. V současné době působí jako ředitelka Masarykova ústavu vyšších studií na ČVUT.

V nejnovějším díle podcastu Kvóty se s Apolenou Rychlíkovou bavila o situaci na české politické scéně: mizející deklaratorní levici, postupném propadu ANO, socioekonomických dopadech koronaviru nebo vlivu Miloše Zemana na českou politiku. Podle Dvořákové bude důležité, do jaké míry pojmou politické strany nadcházející volby jako šanci artikulovat opravdu podstatná témata a nakolik se nechají ovlivnit populismem. Hlavním tématem voleb je totiž podle Dvořákové především otázka solidarity.

Všechny díly podcastu Kvóty si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na SpotifyApple PodcastsPlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v naší dlouhodobé kampani.

Čtěte dále