„Jediné, co je na Airbnb sdílené, jsou náklady,“ říká zakladatel Snesitelného bydlení

S Petrem Městeckým, starousedlíkem z Prahy 1 a zakladatelem spolku Snesitelné bydlení v centru Prahy, jsme hovořili o Airbnb, overturismu, vymáhání práva i obavách, že se po odeznění pandemie vše vrátí do starých kolejí. 

„V době největších turistických nájezdů byla v domech, s jejichž stálými obyvateli spolupracujeme, menšina. Běžně se stávalo, že vám někdo strkal klíče do bytu uprostřed noci, ráno jste nacházeli spící turisty na chodbách, pomočené chodby nebo zničené společné prostory,“ vyjmenovává Petr Městecký problémy, který jako obyvatel centra Prahy zažíval po několik let. Sám se dopady Airbnb na obyvatele města rozhodl řešit už v roce 2015, ignorance ze strany politiků i novinářů ho však dovedla k založení iniciativy Snesitelné bydlení v centru Prahy. „Dnes bych vypustil to ‚v centru Prahy‘, protože od založení se na nás obrací nejen lidé z jiných částí Prahy, ale především i z jiných měst. Trápí je to samé: absolutní ztráta bezpečí a domova,“ říká Petr Městecký. Na Praze 1 žije se svou rodinou více než dvacet let a za tu dobu se město radikálně proměnilo. „Všechno se orientuje jen na byznys, zájmy bydlících lidí nikoho nezajímají. Místo normálních obchodů a vybavenosti máme směnárny a turistické provozovny, komunita se rozpadá, lidé odsud prchají,“ popisuje hlavní problémy své čtvrti.

V první části podcastu Bulvár rekapituluje, jaká byla realita všedních dní pro něj a jeho rodinu v dobách, kdy do Prahy jezdily miliony turistů. Podle Městeckého je problém i v tom, že se o bydlení začalo mluvit jazykem investic a každému najednou přijde logické, kupovat byty za účelem podnikání, nikoli bydlení. Sám je ale zastáncem toho názoru, že v případě Airbnb by bohatě stačilo vymáhat existující právo – byt je dle něj k bydlení, a ne k provozování hotelových pokojů, nad kterými vůbec nikdo nemá kontrolu. „Vstupují do toho i takové otázky, jako je bezpečnost. Co by se například dělo, kdyby v bytě Airbnb vypukl požár? My jako stálí obyvatelé domu suplujeme neustále práci recepce, úklidu, občas se majiteli, který žije někde v zahraničí, nejde ani dovolat.“ vyjmenovává Městecký. V druhé části rozhovoru se tak dostane i na debaty o možných nástrojích, jak podnikání s byty čelit. V závěru se řeč stočí i k dalším kauzám, které se centra Prahy dotýkají, i k nutnosti spolupráce s dalšími platformami, jež se snaží zkvalitnit život ve městě.

Více si poslechněte v dalším vydání podcastu Bulvár.

Všechny díly podcastu Bulvár si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na Spotify, Apple Podcasts, PlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v dlouhodobé crowdfundingové kampani.

 

Čtěte dále