Bytová krize nás časem donutí brát ji vážně a přestat s frází „musíme stavět“, říká Pavel Čižinský

Hostem podcastu o životě ve městě je zastupitel a bývalý starosta Prahy 1 Pavel Čižinský. Mluvili jsme o plánovaných projektech v centru Prahy a o krizi bydlení.

„O násilí nebo mafii bych nemluvil, všechno se to odehrává v rukavičkách, ale finanční škody jsou hrozně velké,“ říká Pavel Čižinský o nastavení politiky na Praze 1, která se podle něj vyznačuje tím, že vychází vstříc různým byznysovým zájmům. „Jsou tam třeba nemovitosti, u kterých nájemník neplatí městské části, ale ta naopak na základě správcovských smluv platí jemu za to, že tam něco údajně dělá. Takhle jsou pronajata třeba některá hřiště,“ vysvětluje právník narozený na Jedničce, kde celý život bydlí.

V minulých komunálních volbách Čižinský kandidoval jako lídr uskupení Praha 1 sobě, místní buňky celopražské Prahy sobě vedené jeho bratrem Janem Čižinským, a volby vyhrál s programem, který sliboval velké změny, například právě zastavení byznysu, který se v centru Prahy provozuje a pro městskou část není výhodný, nebo zastavení vylidňování centra. Stal se starostou v místě, kde od revoluce vládla ODS a poté TOP 09. Jeho Praha 1 sobě utvořila koalici se Zelenými, Piráty a hnutím My, co tady žijeme. Po roce se však koalice za velkého mediálního zájmu rozpadla, když se hnutí My, co tady žijeme rozhodlo své koaliční partnery opustit a složit novou koalici s ODS, TOP 09 a ANO. Pavel Čižinský v podcastu popisuje, jak se jeho vedení snažilo během roku u moci vypovídat nevýhodné smlouvy a vyměňovat úředníky: „Je to komplikovaný systém různých vztahů, který jsme ohrozili. Nedá se říct, že bychom skončili kvůli něčemu konkrétnímu. Žádná výhrůžka typu ‚Když se stane to a to, tak skončíte‘ nezazněla.“

V podcastu je řeč také o privatizacích – na základě jedné z posledních získal byt bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger. „Zbývalo doprivatizovat 22 bytů. Praha sobě v tom pokračovat nechtěla, ale dohodli jsme se na kompromisu. Tím bylo, že dokončíme dvě z nich. Že jedna byla podvod, jsme nevěděli. Teď je vidět, že máloco smrdělo tak moc jako tento byt,“ říká dnešní zastupitel, který se nyní zasazuje o to, aby ho ředitel Vinohradské nemocnice vrátil.

Dalším tématem Bulváru s Pavlem Čižinským je bytová politika Prahy. „Celá republika dnes kouká, jak ceny nemovitostí letí nahoru. Je třeba to řešit celostátně, mělo by dojít k usnadnění obecní výstavby, ale domnívám se, že dominantní je problém nevyužívání už existujících bytů,“ říká Čižinský, podle kterého by pomohlo zvýšení daně z nemovitosti. Dřív nebo později nás bytová nouze donutí věnovat se bydlení opravdu vážně. Tohle téma čeká nejen na aktivisty, ale na politiky, kteří přestanou říkat fráze o tom, že se musí stavět.“

V podcastu se dále dozvíte o stavbě Brand Storeu na náměstí Miloše Formana, o projektu pro Anenský trojúhelník a záchraně tamního javoru, o záměru vybudovat nákupní galerii Nový Savarin v sousedství Václavského náměstí nebo o plánovaném Central Business Districtu společnosti Penta u Masarykova nádraží.

Čtěte dále