Putin prezentuje pečlivě budovanou masku, své kroky má naplánované, říká Tereza Soušková

Další díl podcastu Kvóty se zaměřuje na válku rozpoutanou Vladimirem Putinem, ruskou propagandu i způsob, jakým se u nás o Rusku vede debata.

Od chvíle, kdy Vladimir Putin rozpoutal válku na Ukrajině, se pozornost Evropy ubírá východním směrem. Jak lze hodnotit postup ruské armády i Putinovy politiky? A jaké informace poskytuje ruská státní propaganda obyvatelům Ruské federace? S analytičkou Terezou Souškovou jsme probírali okolnosti a důvody široké Putinovy podpory ze strany ruských obyvatel i to, jak se jeho politika v posledních letech vyvíjela a jak se vyvíjel sám ruský autokrat. V čem tkví hlavní důvody jeho oblíbenosti? Mohli západní politici a političky válce na Ukrajině zabránit? Jakou roli v Putinově politice hraje podpora separatistů? A k jakým označením bychom neměli v civilizované debatě sklouzávat? O tom jsou nové Kvóty.

Tereza Soušková je analytičkou Asociace pro mezinárodní otázky. Vystudovala politologii a východoevropská studia na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Absolvovala studijní pobyty v Rusku, Arménii a na Ukrajině. Specializuje se na region východní Evropy, Ruska, Kavkazu a Střední Asie. V rámci doktorského studia se zaměřuje na ruskou zahraniční politiku, výzkum demokracie v postsovětských zemích a na problematiku neuznaných států. V současnosti se podílí na několika projektech zaměřených na popularizaci společenských a kulturních témat zemí východní Evropy a Kavkazu, pracuje jako šéfredaktorka časopisu Mezinárodní politika vydávaného Ústavem mezinárodních vztahů v Praze a působí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Čtěte dále