Orbán vytvořil zdání, že Maďarsko je velký mezinárodní hráč, říká Martin Vait

Viktor Orbán nejspíš bude vládnout minimálně do roku 2026, maďarská opozice mu vůbec nezvládla konkurovat.

V neděli 3. dubna vyhrál už počtvrté v řadě maďarské parlamentní volby premiér Viktor Orbán. O vítězství ho nepřipravila ani koalice šesti největších opozičních stran v čele s Péterem Márki-Zayem a nejen to – Orbán dokonce znovu získal i ústavní většinu. Orbánův Fidesz s podporou Křesťanských demokratů totiž zvítězil se ziskem 53,7 procent, zatímco opozice posbírala jen 34 procent hlasů. O tom všem mluvil novinář a vystudovaný politolog s rodinnými vazbami na Maďarsko Martin Vait.

Díky čemu je Viktor Orbán doma tak populární? Mluví se o překreslování volebních obvodů, kontrole médií a tak dále, přesto je ale jeho úspěch obrovský.

Viktor Orbán vytvořil zdání, že Maďarsko je velkým hráčem na mezinárodním poli, a že Maďarsko něco znamená. Maďaři to dost často vnímají tak, že i když mají korupci, kterou mají stejně všude, tak si ji dělají aspoň Maďaři sami a neokrádají je mezinárodní korporace, které rozkradly stát během privatizace a transformace. Tyto události hrají v maďarském vědomí zásadní roli. Maďaři v té době přestali věřit Západu. Nadnárodní koncerny skupovaly fabriky, řada jich zavřela a toto se dělo za nominálně levicové vlády. V roce 2008, když propukla krize, na tom byli Maďaři opravdu špatně a globální politiku pocítili na vlastní kůži. Nominálně levicové strany tehdy dělaly neoliberální politiku, zatímco Orbán a Fidesz to hráli na všechny strany, zaměřili se na to, kdo skutečně nejčastěji volí a co je pro tyto skupiny důležité. Neoslabovali nadále pozici střední třídy, vyšší ani nižší. Sice se dnes tyto skupiny nemají výrazně lépe, Maďarsko je na tom podle HDP ekonomicky stejně jako bylo v roce 2008, ale uvědomili si, že se mají relativně dobře a mají možnost pocítit svoji sílu na vyšší, mezinárodní úrovni, a že v politice je s nimi někdo, kdo s nimi souzní.

Orbánova éra je tedy spojena se stabilizací, ale zároveň Maďarsko nezažívá žádný ekonomický úspěch?

Dochází k alokaci zdrojů. Je ožebračována nižší třída a peníze jdou ve prospěch střední třídy coby skalních voličů Fideszu. V Maďarsku je celkem dobře nastavená rodinná politika, přidávají se hodiny tělocviku. Orbán znárodnil reprodukční kliniky. Jestli je v něčem mistr, tak je to jeho schopnost mocenské politiky, kterou se za těch 30 či 35 let naučil. Že by se to ale výrazně projevilo v ekonomickém růstu Maďarska se opravdu říct nedá.

Polská a maďarská cesta se v mnoha ohledech podobají. Jaká je dynamika vzájemných vztahů v souvislosti s odlišnou politikou vůči Vladimíru Putinovi?

Maďarsko je pro Polsko důležitým spojencem, ale naopak to platí ještě víc. Pro Poláky je ruský útlak daleko důležitější než to, co nabízí Orbán. Maďarská televize každopádně v poněkud bizarní reportáži ukazovala, že Orbánův postoj k Rusku neznamenal ztrátu polských spojenců, a že Kaczynski Maďary stále podporuje. Polsko si taky není úplně jisté, jak se má v tomto ohledu zachovat. Každopádně pro Polsko je mnohem důležitější, jak se chovají vzhledem k Ukrajině než to, jak se vztahují k Maďarsku. Ale ani jejich státní televize o tomto příliš neinformuje. Nemusí.

Čtěte dále