Praze by pomohlo budovat vlastní bytový fond a stavět typové domy, říká zastupitel Pavel Zelenka

Hostem podcastu Bulvár byl zastupitel hlavního města Prahy Pavel Zelenka (Praha Sobě), podle kterého by město mělo v bytové krizi začít více a levně stavět.

„Velkým krokem dopředu je podle mého založení Pražské developerské, město musí umět plánovat, developovat a stavět. Nemůže to nechávat jen developerům,“ říká Pavel Zelenka, který v podcastu vysvětluje, jak příspěvková organizace hlavního města Prahy založená před dvěma lety funguje. „Zaměřuje se na zbytky území, které má ještě pod kontrolou, na jejich konsolidaci a přípravu k výstavbě.“

Postavit dnes dům znamená podle zastupitele jej hlavně naplánovat a povolit. „Stavění už tak těžké není, Pražská developerská je každopádně po třiceti letech od revoluce první subjekt, který tuto dovednost má a stavět bude.“ Příkladem projektu, který má organizace na starost, je Palmovka, místo dlouho zatížené neúspěšným projektem radnice městské části Prahy 8. „I tady to Pražská developerská sjednotí majetkově a zajistí, aby tam vznikl kus pěkného města. Souhrnně se teď zpracovávají plány pro kapacitu asi osmi až devíti tisíc bytů. V tom však nejsou Letňany, což je obrovské území pod kontrolou města.“ Podle Zelenky se bude dlouho čekat na velké infrastrukturní stavby, Letňany jsou však podle něj příležitostí postavit zbrusu nové město o velikosti okresního centra.

„Slalom mezi naplněním všech norem je dnes při povolování staveb extrémně složitý. Nezrychlíme to ale tím, že na ministerstvu pro místní rozvoj napíšou zákon, ve kterém se deset razítek srazí do jednoho, pořád je to deset razítek,“ myslí si zastupitel, podle kterého by měl být do zákona vetknut zájem bydlet. „Na ten se zapomnělo a přesně ten by měl být chráněn.“ Celý proces by pak podle něj zlevnila a urychlila stavba typových domů. „Jde o to vyvinout typovou stavbu, která by se dala prefabrikovat a na místě už jen montovat. To ušetří náklady a ty domy mohou být skutečně pěkné, třeba dřevostavby, jaké se v západní Evropě staví jako sociální bydlení. Dalo by se tak stavět kvalitně i rychle a pro hodně lidí.“ Zelenka dodává, že v devadesátých letech bydlel na sídlišti v Horní Krči, které také považuje za kvalitní. „Ty domy nejsou bůhví co, nejsou velké, ale sídliště je dobře navržené, budovy mají dobrý odstup, jsou tam dobře řešené vnitrobloky i občanská vybavenost, takže se tam žije dobře. Chápu, po revoluci jsme chtěli paneláky opustit, ale výstavba, o které mluvím já, nemusí vypadat jako dnešní sídliště, mohla by tak klidně vznikat bloková zástavba.“

Otázka financování městské výstavby je podle zastupitele překvapivě jednoduchá. „Existují úvěrové rámce Evropské unie, které bychom jako město dokázali čerpat, kdybychom už měli připraveny konkrétní projekty.“ Podle Zelenky je také potřeba změnit správcovský systém. „Teď probíhá správa bytů trochu nesofistikovaně, prostřednictvím správcovských firem, které tam vyměňují žárovky a vybírají nájemné. Ale byty jsou aktivum, které umí vydělávat peníze, navíc můžete snadno predikovat kdy a kolik. To znamená, že budoucí výnos můžete prodat někomu, kdo si chce někde bezpečně ukládat a zhodnocovat peníze. Tím pádem získáte prostředky na další rozšiřování fondu. V momentě, kdy jako město máme pozemky a povolenou stavbu, tak se nebojím, že bychom ty peníze nesehnali, nejsložitější je sehnat pozemky.“ V podcastu je dál řeč o nově zavedených příspěvcích developerů městu, které při stavbě na větších kusech území budou muset firmy odvádět na občanskou infrastrukturu, a o městských programech spolkového a družstevního bydlení. Poslechněte si ho celý a také další epizody podcastu Bulvár.

Čtěte dále