Ženské příběhy mě fascinují, říká novinářka Linda Bartošová

S moderátorkou a novinářkou nejen o jejím nejnovějším počinu, podcastu Krása, ale i o společenských normách, profesních výzvách nebo snaze o fér a nepokrytecký přístup v práci.

Od prvního listopadu je na webu rádia Wave ke slyšení první autorský podcast novinářky Lindy Bartošové s názvem Krása. V něm autorka prostřednictvím více než tří desítek rozhovorů zkoumá normativ krásy v současné společnosti i to, jak ženy přistupují ke svému vzhledu. V sedmi dílech se tak budete moci setkat s příběhy žen o tom, jak různé zdravotní problémy nebo tlak společnosti ovlivňovaly jejich pohled na krásu i vlastní sebehodnocení. Díly jsou také doplněné o rozhovory s odbornicemi a odborníky, kteří a které téma krásy zasazují do širších společenských, historických nebo politických rámců.

V nejnovějším dílu podcastu Kvóty vysvětluje Bartošová genezi celého díla. Nastiňuje jednotlivá témata i úhly pohledu, které se podcastem snažila přinést. Mluví také o tom, proč se rozhodla první díl postavit na sdílení svého osobního příběhu, který je zároveň socioložkou Danou Hamplovou a publicistkou Eliškou Koldovou zasazen do širších souvislostí. Sama Bartošová tvrdí, že by jí přišlo nefér retrospektivní pohled na svou účast v Miss ČR vynechat – nepovažovala by to vůči posluchačstvu za upřímné.

S kolika ženami Linda Bartošová mluvila? Jaká témata Krása řeší? Jak náročná byla práce na podcastu, který vyžadoval desítky hodin nahraných a zpracovaných materiálů? Jak mezi nimi vybírat to podstatné a jak se vůbec o tak citlivých otázkách, jako je akné, vypadávání vlasů, váha nebo úpravy bavit? O tom všem jsou dnešní Kvóty.

Čtěte dále