„Prezidentské volby demytizovaly marketing hnutí ANO,“ říká sociolog Buchtík

O výsledcích prezidentských voleb, vítězství Petra Pavla a drtivé prohře Andreje Babiše hovoříme s ředitelem společnosti STEM Martinem Buchtíkem.

Česko má za sebou další intenzivní kampaň před prezidentskými volbami. Vítězem se tentokrát zcela jednoznačně stal Petr Pavel. Dlouho předpovídanou prohru si odnesl bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Výsledky voleb jsme v novém Kolapsu analyzovali se sociologem a ředitelem Ústavu empirických studií STEM Martinem Buchtíkem. Proč ho výrazná Babišova porážka nepřekvapila a co stálo za úspěchem Petra Pavla? A můžeme říct, že tímto volební výsledkem se definitivně demytizovala magická síla politického marketingu hnutí ANO? Tomu všemu se věnuje nový díl podcastu Kolaps.

Dlouho před volbami jste říkal, že Andrej Babiš nemá prakticky žádnou šanci na výhru. Jak to že jste si byl tak jistý? Nebyl ani jediný moment, kdy jste si říkal, že by to přece jen mohl vyhrát?

Nepochyboval jsem, protože ta data byla dlouhodobě konzistentní. Všem to vycházelo stejně. Od sněmovních voleb byl Andrej Babiš pro padesát procent populace jako prezidentský kandidát naprosto nepřijatelný. To číslo se prakticky nezměnilo, ani když nastoupila Fialova vláda, ani když začala válka na Ukrajině. Nezměnilo se to s energetickou krizí, ani když Babiš vystupoval jako hodný kandidát, ani když vystupoval jako zlý kandidát. Vůbec se to neměnilo a z toho jsem vycházel.

Takže opravdu vůbec žádná nejistota a pochybnosti?

Jediná nejistota spočívala v tom, že pokud tato data vidí tým Andreje Babiše, musí mít něco zatraceně výbušného v rukávu. Jenomže se nakonec ukázalo, že nic takového nemají.

Jak si tedy vysvětlujete, že do toho Andrej Babiš vůbec šel?

To je největší záhada, na kterou asi nikdy nenajdeme přesnou odpověď. Podle všeho uvažovali i o Martinu Stropnickém jako o kandidátovi. Ten to i kvůli svému rozvodu na poslední chvíli položil. Tohle jsou samozřejmě jenom drby. A zdá se, že Andrej Babiš to tedy vzal na sebe, že to bylo jeho osobní rozhodnutí, nikoli rozhodnutí toho týmu. Nevypadá to, že by za tím vším byl nějaký promyšlený plán. Teď se samozřejmě bude mluvit o tom, že to byla jen příprava na parlamentní volby 2025…

► Líbil se vám tento díl Kolapsu? Podpořte jeho vznik na Darujme.cz.

► Máte otázku nebo se chcete podělit o názor? Napište přímo redaktorům na [email protected].

Čtěte dále