Mix měsíce: Puto Márcio

Zaposlouchejte se s námi do rytmů batidy, hudby vzniklé na předměstí portugalského Lisabonu.

Nový mix měsíce je ve znamení hudebního fenoménu z předměstí Lisabonu – batidy. Tento žánr se na periferii hlavního města Portugalska vyvíjí od nultých let nového milénia. Poprvé se o něm začalo více mluvit v souvislosti s kompilací DJ’s Do Guetto Vol. 1 z roku 2006. Objevili se na ní pionýři batidy, například DJ Marfox nebo Nervoso. Ti společně s ostatními DJs patří k potomkům přistěhovalců, kteří přišli do Portugalska ve velkém počtu po Karafiátové revoluci v roce 1974. Místo zářné budoucnosti však většinu z nich čekal život v komplexu státem vybudovaných bytových domů na okraji města, který se postupem času přeměnil v ghetto. Nová generace přistěhovalců se rozhodla věnovat velkou část své energie hudbě. Současná doba jim šla naproti a díky možnosti volného stahování hudebních softwarů mohli podomácku tvořit svůj unikátní zvuk. V batidě dochází ke zvláštnímu mixu afrických hudebních kořenů, především pak tanečního stylu zvaného kuduro, a současných tanečních trendů. Žánr se dále vyvíjel na parties, které se pořádají v předměstských čtvrtích. Podobně jako v případě egyptského electro chaabi, jemuž jsme věnovali jeden z předchozích mixů, proniká batida do klubů portugalských měst, ale i do zahraničí. DJ Marfox a DJ Nigga Fox už vystoupili například na berlínském festivalu CTM a krakovském Unsoundu. Marfoxovi vyšlo EP s názvem Lucky Punch na vynikajícím americkém labelu Lit City Trax.

Pro náš web připravil exkluzivní mix Puto Márcio, člen kolektivu nejmladší generace DJs, kteří si říkají Tia Maria Produções. „Vyrostl jsem na rytmech kudura a batidy, především pak na hudbě Marfoxe, Nervoso a N.k.,“ prozradil nám Puto Márcio. Hudební produkce a DJing jsou jeho jediným zaměstnáním a doufá, že se v hudební branži uchytí a bude se moct své tvorbě svobodně věnovat i v budoucnosti. Jako DJ začínal s partou svých kamarádů a navzájem si spolu přehrávali svoje sety. Tia Maria Produções je naopak skupina lidí, která se dala dohromady přes internet a jejíž jednotliví členové navzájem osobně neznají. „První skupinu jsem dal dohromady, protože jsem chtěl zkusit pracovat na hudbě v kolektivu. Mělo to na všechny pozitivní dopad, protože ve více lidech se toho hodně naučíš a rychleji zlepšuješ své schopnosti. Vznik Tia Maria Produções byl dalším krokem. Chtěl jsem totiž mít pohromadě daleko soudržnější skupinu lidí, kteří chtějí tvrdě pracovat.“ Cílevědomý kolektiv Tia Maria Produções je ochotný tvorbě obětovat takřka všechno. Jejich zatím jediná nahrávka Tá Tipo Já Não Vamos Morrer vyšla minulý rok na stále populárnějším labelu Príncipe, na němž se v minulosti objevily nahrávky od matadora žánru DJ Marfoxe nebo mladšího DJ Nigga Foxe.

Čtyřicetiminutový mix, který je výhradně v rytmech afroportugalského žánru batida, si poslechněte a zdarma stáhněte na našem soundcloudovém kanálu.

 

Čtěte dále