Absolutní underground miliardář Zdeněk Bakala

Trutnovský festival našel nejlepšího možného sponzora – je to miliardář, je prý undergroundový a jeho morální kredit je podle organizátorů naštěstí bez poskvrny.

Trutnovský festival – oáza indiánství v českých zemích – se za dobu svého trvání může pochlubit nejedním pozoruhodným zásekem do dějin občanského aktivismu. Třeba když organizátoři pozvali na festival levicové Manic Street Preachers, aby kapele prostřednictvím setkání s Františkem „Čuňasem“ Stárkem darovali „prozření“ v podobě „polibku skutečným komunismem se všemi jeho reáliemi“. Stalo se v roce 2010.

Elity naštěstí nenechávají v tomto úsilí festivalové náčelníky na holičkách. Svou trochou do mlýna pohody a dobré nálady tak letos přijel přispět sám Miroslav Kalousek, který si na „přátele, dobrou muziku i apel na svobodnou Ukrajinu a náboženskou toleranci“ stihl připít s Láďou Heryánem, Dášou Vokatou, ale také i Oldřichem Kaiserem blahé paměti. Pěkná sbírka velikánů, co říkáte?

Po pětadvaceti letech tvrdé budovatelské práce se snad ocitáme v etapě, v níž laskavou rukou miliardářského selfmademena přerozdělované bohatství konečně slouží (festivalovému) lidu, a nikoliv bezpáteřním uzurpátorům, jakými jsou samozvaní rádobymajitelé OKD bytů.

Každý – a málokdo lépe než Miroslav Kalousek – však ví, že každá sranda něco stojí. A tak ani „festival s názorem“ nemůže být živ samou odvážností projevených postojů. A to je moment, kdy na scénu nastupuje MC Zdeněk Bakala, „absolutní underground miliardář“, jak se o tomto moderním šamanovi vyjádřil jeden z diskutujících na oficiálním webu festivalu.

Účastníci zmíněného fóra se shodnou na tom, že navzdory určité problematičnosti Bakalovy podpory festivalu nemůže proti tomu, že někdo prostě vydělává víc peněz, normální člověk nic mít – tím spíše, pokud je (a nemusel by!) osvícený Pán bankovek investuje na tak potřebném místě. „Jiná věc by ovšem byla,“ píše Nazgul, „pokud by měl Bakala nějaký morální škraloup – třeba kradl, uplácel, paktoval se s estébáky.“ Zapšklý předplatitel Haló novin by se snad mohl v tomto bodě pokusit namítat, ale z karvinské šachty je to do mekky svobodomyslnosti skutečně daleko.

Z celé věci lze vyvodit uspokojivý závěr, že po pětadvaceti letech tvrdé budovatelské práce se snad ocitáme v etapě, v níž laskavou rukou miliardářského selfmademena přerozdělované bohatství konečně slouží (festivalovému) lidu, a nikoliv bezpáteřním uzurpátorům, jakými jsou samozvaní rádobymajitelé OKD bytů. Bylo už na čase. The party must go on.

Autor je filosof a muzikant.

 

Čtěte dále