Uber ztratil licenci v Londýně

Největší dopravní platforma musí v britském hlavním městě skončit kvůli nezodpovědnému chování.

Podle agentury Reuters dnes dopravní regulační úřad v Londýně odebral licenci platformě Uber. Na konci září tak musí přestat přepravovat zákazníky kolem 40 tisíc řidičů, kteří aplikaci používají.

„Úřad zohlednil přístup Uberu a projevený nedostatek odpovědnosti v mnoha případech, které mohou mít dopady na veřejnou bezpečnost,“ řekl zástupce Transport for London, orgánu odpovědného za řízení dopravních služeb ve městě.

Licence Uberu skončí už 30. září. Průlomovému rozhodnutí předcházela kritika firmy ze strany odborů, zákonodárců i řidičů klasických taxíků. Uber se může odvolat do dvaceti dnů.

Podle deníku Guardian je Uber také podezřelý z daňových úniků. Platforma má v Británii obrat kolem 23,3 milionů liber, ale na daních odvedla pouze 411 tisíc.

Problémy má Uber také v Praze, kde proti působení platformy demonstrují řidiči taxi. Před letištěm Václava Havla se konaly už dvě shromáždění nespokojených taxikářů. Požadují, aby se na řidiče Uberu vztahovaly stejné podmínky jako na registrované dopravce.

 

Čtěte dále