Kolaps #2. Daniel Prokop: Nejsme rovnostáři. České výdaje na sociální stát jsou podprůměrné

Hostem podcastové série Kolaps je sociolog Daniel Prokop, který nedávno vydal knihu Slepé skvrny. Hovořili jsme o mýtu rovnostářského Česka, ideologické zaslepenosti, populismu, migrační krizi i problémech českého daňového systému.

Kniha Slepé skvrny sociologa Daniela Prokopa sbírá od začátku ledna, kdy vyšla, jednu pozitivní recenzi za druhou, navíc od kritiků z různých částí názorového spektra. Prokop se v ní zaměřuje na chronické problémy české společnosti, jakými jsou chudoba, sociální vyloučení, vzdělávání, diskriminace, rasismus nebo majetková nespravedlnost. Jeho sociologické analýzy překvapují svou přesvědčivostí a schopností vyvrátit mnohé stereotypy a mýty, které si o sobě tak rádi vytváříme. Od střízlivé analýzy české společnosti a politiky jsme se dostali ke kritice daňových rájů a globálního kapitalismu, který za posledních sto let udělal podle Prokopa pro snížení chudoby a nerovností opravdu velmi málo.

Všechny díly podcastu Kolaps si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na Spotify, Apple Podcasts, PlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu.

Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v naší dlouhodobé kampani.

 

Čtěte dále