Kvóty #4. Neoliberální kapitalismus selhává způsobem, který ohrožuje celou planetu, říká Alena Wagnerová

S česko-německou spisovatelkou Alenou Wagnerovou jsme hovořili o ženách za socialismu, vytěsňování feministické historie z dějin i kolapsu neoliberalismu. 

Alena Wagnerová je další hostkou feministické talkshow Kvóty. Wagnerová se narodila v roce 1936 v Brně, po studiu biologie a pedagogiky se krátce věnovala dramaturgii a posléze začala působit jako publicistka. V roce 1969 odešla do Německa, kde se posléze etablovala jako spisovatelka, od té doby publikuje pravidelně i v němčině.

Ve své práci se dlouhodobě věnuje významným ženám české historie. Mezi její díla patří například kniha Sidonie Nádherná a konec střední Evropy, věnuje se také novinářce Mileně Jesenské, v roce 2017 vydala rozšířenou verzi původní sociologické monografie z roku 1974 nazvanou Žena za socialismu. Československo 1945–1974 a reflexe vývoje před rokem 1989 a po něm. V roce 2019 vyšly autorčiny autobiograficky laděné povídky Cestou životem. Byla rovněž členkou představenstva Nadace Heinricha Bölla a německé Ženské rady. V současnosti je působí v sekci pro ženský výzkum Německé sociologické společnosti, centru Orální historie Saarbrücken–Praha a Mezinárodním PEN klubu.

Všechny díly podcastu Kvóty si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na Spotify, Apple Podcasts, PlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v naší dlouhodobé kampani.

 

Čtěte dále