Kolaps #17. Matěj Schneider: Demokraté jsou stranou pro bohaté, Roosevelt se obrací v hrobě

Co si představit pod pojmem trumpismus? A existuje něco jako bidenismus? Kdo volil Donalda Trumpa a proč? Nový díl podcastu Kolaps o amerických volbách s Matějem Schneiderem.

Pár týdnů po amerických volbách úřadující prezident Donald Trump stále neuznal porážku. Vítězství Joe Bidena se mu nicméně ani přes množství žalob a požadavků na přepočítávání hlasů zpochybnit nedaří. Co ale od Bidena vlastně čekat? Ví vůbec někdo, s jakým programem tento spíše umírněný člen Demokratické strany letos kandidoval? A jak se republikáni vypořádají s dědictvím Donalda Trumpa a takzvaným trumpismem? Na tyto otázky v posledním díle podcastu Kolaps odpovídal redaktor Alarmu a tvůrce podcastu Redneck Matěj Schneider.

Už je to dva týdny, co šli Američané k volbám a rozhodovali se mezi Joe Bidenem a stávajícím prezidentem Trumpem. Co se od té doby ve Spojených státech semlelo?

Předně je důležité říct, že některé strany mají dojem, že o volebním výsledku stále není rozhodnuto, a kvůli divnému americkému volebnímu systému mají částečně pravdu. Ale nejpravděpodobnější v tuto chvíli je, že nějakou dobu bude trvat, než se vyřeší žaloby Trumpova týmu. Pak bude současný prezident ještě chvíli prskat, ale mezitím se ten proces pohne a nejpozději v půlce prosince začne postupně předávat moc Bidenovi a jeho administrativě.

Tahle situace je ale pro USA poněkud netypická…

Americký systém je nastavený tak, že ten, kdo volby prohraje, to nějakým způsobem uzná a zavolá druhému kandidátovi. Většinou se to děje ještě v den voleb. Letos se samozřejmě očekávalo, že to bude trochu později. Bylo enormní množství korespondenčních hlasů, u nichž bylo jasné, že se budou nějakou dobu dopočítávat. Nic z toho se ale nestalo. Donald Trump stále nikomu nevolal a vítězství protivníka neuznal. A volební systém teď improvizuje kolem toho, že ten základní signál ohledně vítěze neproběhl.

Co s tím Biden a demokraté můžou vůbec dělat, pokud se Trump rozhodne, že Bílý dům neopustí?

Myslím si, že k tomu nedojde. Ve chvíli, kdy volitelé odevzdají hlasy pro Bidena, vrátí se to do tradičnějších kolejí. Teoreticky ještě může Kongres zpochybnit delegace některých států, ale podle mě k tomu nedojde. Biden a jeho tým se tváří, jako by Trump tyto šaškárny nedělal, a normálně se připravují na převzetí moci. Tak trošku čekají, až to dojde i Trumpovi.

V nedávném článku na Alarmu jsi psal, že trumpismus nikam nezmizí. Co si pod tím termínem vůbec představit?

To závisí na tom, jestli se člověk dívá spíš na to, co Trump říká, nebo na to, co dělá. V obecné rovině jde o odklon republikánů od dogmat, která pro ně byla určující posledních třicet, čtyřicet let. Straně po celou tu dobu dominoval odkaz Ronalda Reagana a šlo o spojení ekonomického libertarianismu a konzervativní pravice. Od toho se Trump nějakým způsobem snaží odklánět. Je ale potřeba vidět rozdíl mezi tím, co Trump říká a zejména co říkal během kampaně v roce 2016, a jak potom reálně vládl. Trump je ve Washingtonu outsider, za což se sám vychvaluje, ale následek je, že v tom neumí ve Washingtonu moc dobře chodit. Republikánský establishment ho trošku přejel a to, co konkrétně prosadil, byly celkem konvenční republikánské kroky, což bylo v rozporu s tím, co říkal v roce 2016. Jeho největším úspěchem bylo snížení daní a prosazení velkého množství konzervativních soudců na různých úrovních.

Celý rozhovor s Matějem Schneiderem v nejnovějším dílu podcastu Kolaps se poslechněte zde:

Všechny díly podcastu Kolaps si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na Spotify, Apple Podcasts, PlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v naší dlouhodobé kampani.

Čtěte dále