Kompilace Liptov: společná československá paměť i komunitní manifest pražského Puncta  

Žižkovské kulturně-komunitní centrum Punctum je zásadním činitelem na poli nezávislé kultury a jeho aktivity neustaly ani v době pandemie. Teď vydává kompilační album, aktualizující slovenské folklorní písně.

Punctum v Krásově ulici na pražském Žižkově je už po mnoho let útočištěm nejen hudebních nerdů, ale i společným obývákem pravidelných hostů a komunity, která prostor udržuje a provozuje. Jednou z aktivit místního kolektivu je label Punctum Tapes, který od roku 2017 vydal zatím sedm kazet a dva digitální tituly. Nyní ve spolupráci s Radiem Punctum přichází s kompilací Liptov, jež je prvním vinylovým releasem v jeho katalogu. Tento počin zároveň znovusjednotil všechny entity a aktivity Puncta. I Radio Punctum se totiž před lety zrodilo právě v Krásovce a teď se vrací se svým vysíláním do svého domovského prostoru.

Na začátku bylo skoro až etnografické album Liptov: Panoráma ľudovej piesňovej a hudobnej kultúry z roku 1982, které členy kolektivu Puncta zaujalo natolik, že se rozhodli nechat některé písně přepracovat současnými českými a slovenskými producentkami a producenty. A to zejména těmi, kteří mají k Punctu blízko. Rework, nebo chcete-li remix, se ve své podstatě blíží procesu, jakým se folklorní píseň a lidová hudba udržovaly při životě od dávných dob a předávaly se dál. Punctum chce tímto způsobem zpřístupnit slovenskou folklorní píseň současnému publiku, otevřít jiné mody jejího čtení a zasadit ji do nových kontextů. Nemůže být pochyb o tom, že kompilace Liptov bude zajímavým počinem minimálně pro středoevropskou elektronickou scénu, ovšem speciální funkci bude mít zejména v rámci československého (nejen) hudebního sesterství a také v přepisování naší společné paměti.

Liptovským písním se dostalo nových překladů ve skutečně širokém žánrovém spektru, od dronu, ambientu přes live-processingová zvuková tříštění až po tvrdé techno. Na albu najdete hudebnice a hudebníky, jako jsou Nina Pixel, Exhausted Modern, Oliver Torr, Evil Medvěd, Obelisk of Light nebo členové raveového kolektivu Wrong – Trauma a HYAEN.

Album vychází v neděli 21. února, kdy také  proběhne streamovaný release event z klubu Punctum. Streamu bude předcházet diskuse s etnomuzikoložkou Janou Ambrózovou.

Čtěte dále