Manžele Stodolovy vraždění bavilo, mohli se cítit jako desperáti, říká režisér vznikajícího filmu Petr Hátle

Hostem prvního vydání resuscitovaného podcastu o kultuře Pop byl režisér filmu Velká noc a autor podcastu Pohřešovaná Petr Hátle, který právě natáčí hraný film o manželích Stodolových.

„Byla to náhoda, že je dopadli. Mohli vraždit dlouho dál a nikdo by si toho nevšiml,“ říká Petr Hátle a vysvětluje, že manželé Stodolovi se zaměřovali na důchodce žijící na vesnici, a protože vraždy primitivně maskovali za nešťastné náhody či sebevraždy, policisty dlouho nenapadlo, že by mohlo být něco v nepořádku. „Senioři žijou osaměle a sebevražednost je u nich hodně vysoká, i když se o tom mo nemluví. Kdyby zavraždili jako první třeba pracující ženu z města, asi by se na to přišlo dřív.“

Hátleho film bude fikce, která pracuje s některými momenty skutečného příběhu Stodolových a s některými fakty, podrobnosti jsou ale vyfabulované. „Dostali se pak už do takového podivného světa, kde platila trochu jiná pravidla. Hlavně Dana se projevovala dost chladně  a myslím, že je to potom i dost bavilo – může to být takové dobrodružství, člověk má moc nad druhým. A může být těžké s tím přestat. Představuju si, že pokud jednou někoho zabijete, překročíte nějaký limit, což může být osvobozující, když jste nějak psychopaticky nastaveni. Můžete se cítit jako desperát. Možná to tak skutečně bylo, ale možná ne, to nevíme.“

Rozhovor s Petrem Hátlem se netočí jen kolem jeho připravovaného filmu, ale týká se i jeho true crime podcastu Pohřešovaná, filmu Velká noc a povídky Panenství Lídy Baarové z filmu Gottland. Kromě toho si můžete poslechnout i aktuální kulturní tipy.

Všechny díly podcastu Pop si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na SpotifyApple PodcastsPlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v dlouhodobé crowdfundingové kampani.

Čtěte dále