„Zkušenost se sexuálním obtěžováním je vyšší u studujících z chudších poměrů,“ říká Valkovičová

O situaci queer a reprodukčních práv ve středoevropském regionu či sexuálním násilí a obtěžování na vysokých školách a v institucích s Veronikou Valkovičovou.

Nejnovější díl podcastu Kvóty se zaměřuje na otázky sexuálního zneužívání, obtěžování nebo násilí v prostředí vysokých škol a pracovišť, stávající politice v oblasti genderu na Slovensku i v rámci celé V4. Hostkou je Mgr. Veronika Valkovičová, Ph.D., která je absolventkou doktorandského studia na Univerzitě Komenského v Bratislavě a na Univerzitě v Antverpách, kde se věnovala studiu politické vědy. V současnosti působí jako badatelka v Inštitúte pre výskum práce a rodiny, kde zkoumá téma sexuálního obtěžování ve vysokoškolském prostředí a v zaměstnání. Je též pedagožkou na dvou fakultách Univerzity Komenského v Bratislavě. Ve výzkumné a pedagogické praxi se dlouhodobě věnuje feministickým a queer sociálním hnutím, ale i tzv. hnutí proti „genderové ideologii“. Spolu se Zuzanou Jakalovou je editorkou knížky o kultuře znásilnění Bez súhlasu.txt.

Právě otázky sexuálního obtěžování nebo stávající politické situace v oblasti práv žen nebo genderových témat se staly středobodem nejnovějšího dílu podcastu Kvóty. Jaké problémy v oblasti sexualizovaného násilí se objevily na Slovensku? Proč se dnes tolik politických témat otáčí směrem ke kulturním válkám a co se s tím dá dělat? Jak se daří hnutí MeToo na Slovensku? Co je důležité pro prevenci v institucích nebo na pracovištích? Jak přispívá politické klima k bagatelizaci sexualizovaného násilí? A jaký je vývoj v zemích Visegrádu v oblasti ženských a reprodukčních práv?

Čtěte dále