Vykořisťování pracující migrace za časů války

V podcastu ze série, která se věnuje pracovním podmínkám ukrajinských uprchlíků, hovoří ředitelky Centra humanitární pomoci Teplice a obecně prospěšné společnosti La Strada.

Podcast v rámci série Alarmu Pracující migrace za časů války vám přináší dva rozhovory s expertkami. Prvním hostem byla ředitelka Centra humanitární pomoci Teplice Lucie Beyerová. Ta vytvořila sociální centrum v Teplicích mimo jiné díky velké solidární síti – z individuální pomoci jednotlivcům se stal velký sociální projekt, který je často schopný pomoct i v okamžicích, kdy selže stát. Lucie Beyerová kromě toho, že poskytuje materiální pomoc, má zkušenost s příběhy lidí, kteří se dostávají do prekarizovaných prací. Vysvětluje, co brání ukrajinským uprchlíkům najít si lepší práci a jaké jsou trajektorie lidí, kteří k nám před válkou utíkají.

Situaci ukrajinských běženců brzy zásadně ovlivní zákon Lex Ukrajina 5. Podle této novely budou uprchlíci od 1. července 2023 dostávat humanitární dávku ve výši českého životního minima už od prvního měsíce po příchodu do ČR, nejdéle však 150 dní. Poté bude Úřad práce prověřovat, jaké mají uprchlíci příjmy, a to nejen z českých zdrojů, ale také ze zahraničí. Jestliže se ukáže, že žadatel má dostatek finančních prostředků pro své základní potřeby a bydlení, nebude mít na dávky nárok. Po 150 dnech uprchlíkům také skončí nárok na bezplatné ubytování a nové si budou muset zajistit vlastními silami. Na chystané právní úpravy a na to, jaké budou mít důsledky pro ukrajinské uprchlíky, jsme se ptali ředitelky obecně prospěšné společnosti La Strada Markéty Hronkové.

Kromě podcastů si můžete přečíst i reportáže naší redaktorky Saši Uhlové o potížích, se kterými se setkávají ukrajinští váleční běženci při hledání práce po příchodu do Česka. Podcast doplňuje reportáž „Mít práci je lepší než být závislí na pomoci nějakého státu“.

Text vznikl s podporou Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.

Čtěte dále