Nová kniha nakladatelství Alarm už je v e-shopu. Vyšli Hrdinové kapitalistické práce v Evropě

Reportážní kniha Saši Uhlové se dá od včerejška pořídit na našem e-shopu.

Pár let po úspěšné reportážní sérii, filmu a knížce Hrdinové kapitalistické práce se reportérka Saša Uhlová opět vydala do terénu. Tentokrát namísto mapování náročných a špatně placených prací doma v Česku vyrazila do zahraničí prozkoumat práci, kterou obvykle dělají Východoevropanky a Východoevropané. Kudy se vlastně táhne mzdová železná opona, když špatně placená práce na lidi z Východu čeká i na bájném Západě?

Během psaní reportáží Saša pracovala na německé farmě, převážně s polskými brigádnicemi, hledala práci v Anglii, dělala pokojskou v Irsku a na jihu Francie v Marseille zkusila náročnou práci pečovatelky o seniory. Všechny své zkušenosti popsala v reportážích, které již vyšly na Alarmu a nyní vychází i knižně. Kniha, která je po Piku a Továrně na lži třetím počinem nakladatelství Alarm, nabídne podrobnější a ucelenější obrázek východo-západní pracovní zkušenosti.

„​​Nějakou dobu pozoruju a zažívám určité věci, a pak bych o nich měla podat zprávu. To je moje zaměstnání, ať už bych byla výzkumník nebo novinář. Vždycky se mi zdá, že to není dostatečné, ale kniha se mi zdá dostatečnější než články. Vměstnat to do 25 tisíc znaků, aby se to dalo učíst na internetu, bylo utrpení. Někdy si říkám, že umění by byla lepší forma, jak tyto věci popsat. Toto je spíš antropologický deník. Ale jsem spokojená, že jsem to už dopsala, a uvidíme, jaké budou reakce,“ popsala svoji práci a taky právě vydanou knihu Saša Uhlová v rozhovoru pro Aktuálně.

Na knihu se podařilo vybrat peníze v kampani na Doniu a nyní mají možnost si ji pořídit všichni na e-shopu Alarmu. Kniha vznikla ve spolupráci s ilustrátorem Janem Šrámkem, který se podílel i na vizuálu stejnojmenného reportážního projektu, který znáte z webových stránek Alarmu. O grafickou úpravu a sazbu se opět postaral designer a typograf Von Saten.

Chcete se na něco zeptat? Jakékoliv dotazy od čtenářů i knihkupců zodpovíme na adrese [email protected]

Vznik reportážní série na webu Alarmu podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky.

Čtěte dále