Příliš stará na pop? Nové desky Róisín Murphy a Kylie Minogue dokazují, že věk je jenom číslo

K natáčení říjnového dílu Soundsystému se posádka podcastu vydala do znojemské galerie GaP. V živém natáčení hudební publicisté Nora Třísková, Michaela Peštová a Karel Veselý debatovali o nových deskách hudebnic, které překročily padesátku.

Už se jich asi nikdo v rozhovorech vyloženě neptá na to, jestli to myslí vážně – dělat ve svém věku rozjuchaný pop a ještě u toho být v klipech i po padesátce sexy. Stín ageismu se ale ještě pořád nad dnešním popem vznáší a ženy jsou mu vystaveny v mnohem větší míře a jsou vystrkovány z veřejného prostoru dříve než jejich mužští kolegové. „Pro velkou část společnosti jsou ženy od určitého věku neviditelné, jak o tom píše Klára Vlasáková ve svém románu Těla,“ říká Michaela Peštová a Nora Třísková dodává, že nejlépe je to vidět na Madonně, „u které neustále všichni řeší, jak vypadá a jak se chová.“ Madonna podle ní přitom posouvá „společenskou představu starší ženy a toho, že i ona může zpívat o své sexualitě.“

Když stanice BBC Radio 1 odmítla letos v červnu nasadit do playlistu novou píseň Kylie Minogue – i přes její žebříčkové úspěchy – znovu se o ageismu v popu začalo nahlas mluvit. Australská hvězda zareagovala jediným správným způsobem – s novinkou Tension natočila nejlepší desku své kariéry. Něco podobného dokázala i zpěvačka Róisín Murphy, jejíž novinka Hit Parade je také výjimečným zářezem do její diskografie, který přišel až po padesátce. Přijetí desky o radosti ze života a užívání si i ve zdánlivě „pokročilém“ věku nicméně trochu zkalily transfobní zprávy, které Róisín Murphy napsala na sociální síti. O to hůře, že byla částí svých fanoušků považována za queer ikonu.

Róisín Murphy. Foto Maarten van Maanen, Flickr, CC BY-NC-SA 2.0

 

Euforicky se v Soundsystému 20 vzpomínalo na festivaly Lunchmeat, Unsound i narozeniny časopisu FullMoon. Smutně se naopak mluvilo, když přišla řeč na blížící se konec kulturního prostoru Petrohradská ve Vršovicích i žižkovského domu, který hostí Prostor39. Své rozhodnutí nepokračovat oznámily i organizátorky festivalu Luhovaný Vincent, které mluví o vyčerpání a vyhoření, což je v kulturním prostoru bohužel častý jev. (Od natočení podcastu přibyla na tento úmrtní list ještě stará budova ostravského Plata, která hostila kavárnu, přednáškový sál, galerii i knihkupectví. I po ní se nám bude stýskat.)

V nejnovějším dílu samozřejmě také najdete tipy na další novou hudbu nebo informace o stavu Karlovy zahrádky.

Buďte v obraze s playlistem Soundsystému, který upozorňuje na zajímavé nové desky.

Playlist:

Aunty Razor – Viral Wreckage

Iceboy Violet – Not a Dream But a Controlled Explosion

Petra Hermanova – In Death´s Eyes

Aho Ssan – Rhizomes

Laurel Halo – Atlas

Coucou Chloe – Fever Dream

Helen Deland – Goodnight Summerland

Róisín Murphy – Hit Parade

Kylie Minogue – Tension

Čtěte dále