Benefiční kompilace elektronické hudby Transmission for Palestine vyjadřuje solidaritu s Palestinou

Label Amphibian Records vydává charitativní kompilaci Transmission for Palestine. Nezávislí hudebníci se touto aktivitou distancují od vyhraněně proizraelského postoje české zahraniční politiky.

Pražský label Amphibian Records napojený na klub Ankali vydává charitativní kompilaci Transmission for Palestine, jejíž výtěžek půjde na organizace, které se starají o děti v nejpostiženějších oblastech konfliktu. „Celé měsíce už sledujeme genocidu a násilí proti Palestincům v Gaze a na Západním břehu. Naše komunita stojí na hodnotách solidarity a empatie a nemůžeme a nebudeme mlčet,“ píše se v průvodním textu kompilace, která si klade za cíl „povznést povědomí o boji a utrpení palestinského lidu.“

Kompilace elektronické hudby samozřejmě reaguje na aktuální dění v Gaze, nápad na její vznik je ale mnohem starší. „O tom, že uděláme kompilaci pro Palestinu, jsme přemýšleli už od loňského léta,“ prozrazuje Nicolas Atcheson z Amphibian Records. „Rozhodli jsme se v labelu, že se chceme vydat cestou jasného politického názoru, který podle nás k elektronické hudbě patří. A s Palestinou soucítíme delší dobu, tudíž bylo dobré dát to nějak najevo.“

Sestavování kompilace nicméně akcelerovaly události z letošního podzimu a také přípravy na vydání čísla Druhé směny věnovaného Palestině. V polovině ledna se v Ankali ve spolupráci s Druhou směnou a dalšími organizacemi uskutečnila akce s názvem Transmission for Palestine, kde probíhaly přednášky, promítání a debaty. Večer zahráli v Praze usazený íránský hudebník Arash Ghasemi a egyptský zpěvák a básník Abdullah Miniawy.

Egyptská stopa je silná i na samotném výběru. „Tušili jsme, že palestinští hudebníci jsou teď zahlceni nabídkami na kompilace, takže jsme si řekli, že to bude víc družba na ose Česko – Egypt,“ říká Atcheson. Pomyslnou spojkou mezi scénami byl Omar El-Sadek, egyptský hudebník známý pod zkratkou Qow, který působí i v Praze.

Z českých hudebníků a hudebnic jsou na kompilaci přítomní třeba C4AT, Trauma, Alfred Czital nebo Eva Porating. „V momentě, kdy naše celá politická reprezentace, a víceméně i společnost, tleská bezprecedentnímu zabíjení civilistů v Gaze, považuju za nutnost každého soudného člověka vystoupit a vyjádřit nesouhlas. Není to nějaký vzdálený problém, který se nás netýká, naopak jsme jeho aktivní součástí,“ říká ke své účasti na kompilaci Ladislav Zensor alias Oblaka.

Další zúčastněný hudebník Jan Macháček neboli Ancestral Vision dodává: „Přijde mi důležité, že kompilace pro Palestinu vyšla právě z české iniciativy. Tedy v zemi, která navenek jednoznačně podporuje Izrael a kde média s velkým dosahem bezprecedentně selhávají v tom, jak se bojí celou situaci problematizovat a okázale ignorují svědectví z druhé strany. Kéž by se podobná míra empatie a solidarity projevila i na nejvyšší politické úrovni.“

Kompilace Transmission for Palestine čítá dvacet nevydaných nebo nově natočených tracků, které Amphibian Records sbírali na konci loňského roku. Začíná víc ambientně, v polovině následují tracky se zlomenými beaty a končí technem. Na Bandcampu vyšla v polovině ledna a její koupí podpoříte organizace Palestine Children’s Relief Fund a Middle East Children’s Alliance.

Čtěte dále