Berlínská techno scéna byla zařazena na seznam kulturního dědictví UNESCO

Německé ministerstvo kultury a komise UNESCO společně schválily zařazení berlínské techno scény na seznam nehmotného kulturního dědictví. Jako důvod uvádí přispění k identitě hlavního města.

Kampaň za připsání techna na seznam mezinárodní organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu uspěla po více než deseti letech. Stála za ní nezisková organizace Rave the Planet, která se stará o podporu kultury kolem elektronické taneční hudby.

„Gratulujeme všem kulturním tvůrcům, kteří přispěli k formování berlínské technokultury,“ napsala organizace Rave the Planet na své sociální sítě. Oficiální přihlášku k posouzení odevzdali v listopadu 2022. „Toto rozhodnutí pomůže k tomu, že klubová kultura bude uznána jako cenný sektor, který stojí za ochranu a podporu,“ uvítal zprávu Lutz Leichsenring z Clubcommission, organizace sdružující jednotlivé taneční kluby, festivaly nebo komunity v Berlíně, která je považována za mluvčího techno scény.

Techno kultura v Berlíně je spojená hlavně s boomem těsně po pádu železné opony, kdy mladí lidé z obou částí rozděleného města proměnily domy opuštěné komunistickou nomenklaturou v dočasné klubové prostory. Soundtrackem k oslavám bylo techno, které se původně zrodilo v Detroitu v polovině osmdesátých let jako afroamerický hudební žánr a nejprve se dostalo do Západního Berlína.

S technem byly také spojené každoroční průvody Love Parade, které se začaly v Berlíně konat na konci osmé dekády a v nultých letech na nich tancovaly miliony lidí. Klubová scéna ve městě i nadále těží z relativně nízkých nájmů a tzv. techno turismu, který do města každý rok přivede přes tři miliony návštěvníků z celého světa.

Na seznam kulturního dědictví se zapisují tradičnější kulturní formy, nedávno na něj ale například přibylo i jamajské reggae. UNESCO vede seznam pro celý svět, jednotlivé země si ale vedou vlastní národní seznamy, a právě do něj bylo techno přidáno.

Čtěte dále