Odpor komunity donutil Google stáhnout se z Kreuzbergu

V Berlíně místo startupového kampusu vznikne centrum pro neziskové organizace. Úspěšné antigentrifikační aktivity prostupují různá německá města.

Kreuzberg je jedna z nejstarších alternativních berlínských čtvrtí plná prostorů pro nezávislou kulturu, levicových infoshopů a hausprojektů. Ale také už je to pojem, který k sobě přitahuje pozornost investorů, kteří by rádi vydělali na místní atmosféře. O to se snažil i technologický gigant Google, který zde plánoval otevřít svůj kampus. Podobná místa už Google zřídil v šesti světových městech včetně São Paula, Londýna, Tel Avivu nebo Varšavy. Kampusy Google nabízí startupům, jejichž nápady pak využívá pro svůj byznys. Jak se ale ukázalo, Berlín se mezi ně nepřidá.

Obyvatelé Kreuzbergu ukázali, že jsou připraveni podobu své čtvrti hájit. Už několik měsíců v ulicích visí plakáty kampaně „Google není dobrý soused“, probíhají tu kritické procházky, veřejné demonstrace a došlo i k demonstrativnímu obsazení budovy zamýšleného kampusu. Na organizaci protestů se podílí cela řada místních iniciativ, které opakují tři klíčové argumenty: gentrifikace, prekarizace a sledování.

Ideologie startupů sice slibuje příjemnou pracovní atmosféru a možnost raketového zbohatnutí, ve skutečnosti ale nabízí práci bez smlouvy a sociálních jistot.

Antigentrifikačních bojů jsou Berlín i další německá města plné. Hlavní poselství je jasné: nechceme, aby soukromé firmy proměňovaly atmosféru našich čtvrtí a naši práci v místní komunitě ve svůj soukromý zisk, zvyšovaly ceny nájmů a vytlačovaly chudé lidi. Podobné protesty jsou ostatně spojené i s působením velkého hráče takzvaného kapitalismu platforem, Airbnb.

Další část kritiky míří na pracovní podmínky, které Google vytváří. Ideologie startupů sice slibuje příjemnou pracovní atmosféru a možnost raketového zbohatnutí, ve skutečnosti ale nabízí práci bez smlouvy a sociálních jistot, jejíž zhodnocení je krajně nejisté, a pokud k němu dojde, vydělá na něm znovu především Google. K tomu všemu se ještě přidává nesouhlas se způsobem, jakým Google nakládá s našimi daty.

Odpor nezůstal bez odezvy a Google si nejspíš spočítal, že v Kreuzbergu na něj nečeká přátelská atmosféra. Německý mluvčí společnosti Ralf Bremer sdělil médiím, že se od projektu upouští a v místě plánovaného kampusu vznikne centrum pro sociálně prospěšné aktivity.

Radost z ústupu Googlu nesdílejí pravicoví politici. Podle konzervativní CDU je to „fatální signál“ a protržní FDP zase hovoří o „škodě pro celé město“. Aktivisté z iniciativy Google není dobrý soused si ale mohou gratulovat k nezanedbatelnému úspěchu v boji proti jedné z nejmocnějších firem světa. Podle jednoho z nich, Konstantina Sergioua, ale šetří optimismem. Google si kritiku za svou praxi stále zaslouží a je třeba také sledovat, co se stane s centrem pro neziskové organizace za pět let. Gentrifikace navíc probíhá každým dnem i bez Googlu.

 

Čtěte dále