Kvóty #11. „Umělci by měli chtít silné ministerstvo kultury,“ říkají Johana Lomová a Anna Remešová

Nejnovější díl feministické talk show Kvóty se zaměřil na současné problémy české výtvarné scény. Jak se pandemie koronaviru podepsala na ekonomické či sociální realitě lidí působících v oblasti umění? 

Výtvarné umění zůstalo v programu COVID kultura II mimo státní podporu. Ministerstvo financí a Ministerstvo průmyslu a obchodu tuto uměleckou oblast nezařadilo do kompenzačního balíčku s odůvodněním, že výtvarným umělcům a umělkyním nebylo během pandemie znemožněno realizovat své činnosti. „Výtvarníci mají tu výhodu, že nejsou zablokovaní ve své činnosti a můžou dál prodávat,“ vysvětloval v interview pro Lidové noviny ministr kultury Lubomír Zaorálek. S redaktorkou webového magazínu Artalk Annou Remešovou a členkou Spolku Skutek a pedagožkou na UMPRUM Johanou Lomovou jsme rozebíraly situaci umělců a umělkyň i dalších pracovníků v oblasti výtvarného umění.

Všechny díly podcastu Kvóty si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na Spotify, Apple Podcasts, PlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v naší dlouhodobé kampani.

 

Čtěte dále