Kvóty #15. „Z inkluze se stal hromosvod českého školství,“ říká Lenka Hečková

S Lenkou Hečkovou z České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání jsme mluvili o přístupu státu k znevýhodněným dětem, hysterii kolem inkluze i dopadech koronaviru na rodiny, které pečují o děti se speciálními potřebami.

Když se právničce Lence Hečkové a jejímu manželovi Tomášovi narodila holčička s Downovým syndromem, začali najednou trpět úplně novým typem strachu. Báli se, že Anežka, jak dcerku pojmenovali, bude společností neustále vytlačována na okraj. I proto se rozhodli se situací něco dělat. Kromě toho, že dceru vychovávají úplně stejně jako další své děti, promýšlejí problémy lidí se speciálními potřebami i společensky. Lenka Hečková působí v expertním týmu České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání, která sdružuje neziskové organizace, zástupce akademické obce, zástupce škol, rodičů i mladých lidí se speciálními vzdělávacími potřebami, kteří věří, že společné vzdělávání je cestou k soudržné a prosperující společnosti.

V novém dílu feministické talk show Kvóty jsme hovořili o tom, jak náročná je v české společnosti péče o děti se speciálními potřebami, co přesně pro tyto lidi znamenala hysterie kolem inkluzivního vzdělávání nebo jak by měla fungovat společnost, ve které by se všem znevýhodněným dostávalo respektu, pomoci a pochopení.

Všechny díly podcastu Kvóty si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na Spotify, Apple Podcasts, PlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v naší dlouhodobé kampani.

Čtěte dále