Pokoutní demolice Liany Janáčkové

V ostravské osadě Bedřiška demoluje rypadlo ubytovnu. Ohrožený je i dům v Jasinkově ulici.

Obyvatelé ostravské osady Bedřiška v obvodě Mariánské Hory a Hulváky, kde je starostkou Liana Janáčková, bojovali v minulých měsících za to, aby jejich osada zůstala zachována. Původní záměr vedení městského obvodu byl osadu zbourat. V září vyústilo úsilí obyvatel Bedřišky v rozhodnutí zastupitelstva města Ostravy, ze kterého vyplývalo, že se má vytvořit komplexní analýza, která bude počítat se zachováním osady. Minulý týden v pátek ovšem přijelo do osady rypadlo a dělníci začali demolovat neobydlenou ubytovnu, která se v osadě nachází. Tvrdili, že až zbourají ubytovnu, strhnou i dům v Jasinkově 12, na který je podán demoliční výměr. V pátek do osady přijeli i policisté ČR. Jeden z nich podle ostravského komunitního pracovníka Kumara Vishwanathana mluvil o tom, že starostka má povolení na zbourání jak ubytovny, tak i předmětného domu. To obyvatele Bedřišky vedlo k tomu, že na pondělí ráno svolali do ohroženého domu setkání se snídaní, aby ho proti případné demolici bránili.

„Prvním předpokladem úspěchu je silná místní komunita lidí, kteří sami chtějí lokalitu zlepšovat, a jestli tady máme v Ostravě takto ojedinělý příklad takové komunity, bylo by mrhání energie, kdybychom to ignorovali a tuto komunitu rozeseli do zbytku Ostravy.“

V pondělí ráno v demolici pokračovali. „Až zbouráme tady to, půjdeme ještě na dům v Jasinkově 12,“ sdělil Alarmu jeden z dělníků v půl osmé ráno. O hodinu později ale začali dělníci tvrdit, že dům v Jasinkově se bude bourat později, „že se na to bude muset vypsat výběrové řízení“. V pondělí ráno byl úřad městské části Mariánské hory a Hulváky nedostupný, odbor výstavby zavřený a vedení městské části mělo jednání. Později se nám podařilo zjistit od vedoucí odboru výstavby Dagmar Pulchartové, že se dům v Jasinkově prý zatím bourat nemá.

Podle jedné z původních obyvatelek osady Evy Lehotské, která v současné době bydlí v blízkosti Bedřišky, ale stále je součástí komunity, žádná z dosavadních analýz neměla jednoznačný závěr, že by se domy v osadě měly bourat. „Domy patří Ostravě-městu, tak je to zapsáno v katastru,” uvedla Lehotská. V Bedřišce je prázdných domků devět a žádosti, které si lidé podávají, aby v nich mohli bydlet, městská část zamítá s tím, že se nebudou obsazovat. Konkrétně na dům v Jasinkově ulici byly podané dvě žádosti, jedna z nich byla zamítnuta, na druhou ještě obvodní úřad neodpověděl.

Dům v Jasinkově ulici 12, který se má zbourat. Foto Pavel Šplíchal

Ve středu 19. září se ostravští zastupitelé usnesli, že zadají novou komplexní analýzu, která vedení města i obvodu Mariánské hory a Hulváky pomůže v rozhodování o budoucnosti lokality. Nově mělo být v zadání definováno, že cílem města je zachovat na Bedřišce stávající sousedskou komunitu a zajistit jí lepší životní podmínky. Stávající analýzu, kterou pro středeční zasedání vypracoval majetkový odbor magistrátu, totiž primátor Ostravy Tomáš Macura označil za nedostatečnou. Ačkoliv starostka obvodu Liana Janáčková definici usnesení rozporovala, odsouhlasilo ho nakonec zastupitelstvo v poměru třiceti devíti ku pěti hlasům.

Macura tehdy v souvislosti s příklady úspěšných projektů na řešení problematiky sociálně vyloučených lokalit obyvatele Bedřišky ocenil: „Prvním předpokladem úspěchu je silná místní komunita lidí, kteří sami chtějí lokalitu zlepšovat, a jestli tady máme v Ostravě takto ojedinělý příklad takové komunity, bylo by mrhání energie, kdybychom to ignorovali a tuto komunitu rozeseli do zbytku Ostravy.“ Zopakoval také dřívější dohodu se starostkou Janáčkovou, že ani jeden z nich nebude až do voleb podnikat žádné nevratné kroky a rozhodnutí nechají na budoucím vedení města a obvodu. „Alespoň za sebe bych ale preferoval, aby lidé mohli v lokalitě zůstat,“ dodal.

Liana Janáčková záměr zbourat i dům v Jasinkově ulici potvrdila: „Zatím bouráme ubytovnu, chceme ale zbourat i dům v Jasinkově ulici, čekáme na povolení.“ Podle končící starostky je dům ve špatném stavu. „Bojíme se, že by se někomu něco mohlo stát, že by do domu mohly třeba vlézt děti a zranit se. Jestli narážíte na můj slib primátorovi, tak ten se rozhodně netýkal domů a toho, že je nebudeme bourat, ale pouze obyvatel, že je nebudeme vystěhovávat, aby měli kde bydet.“ Domy v Bedřišce jsou podle Janáčkové v majetku městské části, a nikoli města. Primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO) má ale jiné informace. „V pátek se mi dostalo ujištění od Patrika Hujduse, že žádný dům bourat nebudou, jenom ubytovnu,“ uvedl Macura. Primátor se případem hodlá dále zabývat.

Situaci komplikuje i skutečnost, že je krátce po volbách a zatím ještě není jasné, jak bude povolební uspořádání vypadat. Uskupení Nezávislí, za které Janáčková kandidovala, sice vyhrálo, ale podle informací Alarmu už znova starostkou Mariánských Hor a Hulvák po dohodě s koaličními partnery nebude. Starostou by měl být dosavadní místostarosta Patrik Hujdus. Rýsuje se zde koalice Nezávislých, SPD, KSČM, Ostraváků a lidovců.

 

Čtěte dále