Skandální zabíjení a válečné zločiny v Jemenu

Američtí žoldnéři ve službách Spojených arabských emirátů se podílejí na cíleném zabíjení politicky nepohodlných osob v Jemenu.

Zpravodajský server Buzzfeed nedávno přinesl zprávu o amerických žoldnéřích v Jemenu, kteří se podílejí od roku 2015 na cílených likvidacích tamních osob, které odporují politice Spojených arabských emirátů. Konkrétně se jedná o firmu Spear Operations Group, kterou založil Američan izraelsko-maďarského původu Abraham Golan. Jde o soukromou vojenskou jednotku placenou Spojenými arabskými emiráty, do níž jsou verbováni většinou bývalí američtí vojáci a členové elitních jednotek jako třeba US Navy SEALs (vojenský útvar speciálních sil námořnictva USA).

Válečná kampaň Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie v Jemenu je kritizována světovými humanitárními organizacemi a dochází při ní k válečným zločinům.

Kauza je zvláštní v tom, že úkoly těchto žoldnéřů jdou daleko nad rámec standardních úkolů, které normálně kontraktoři plní. V tomto případě kontraktoři nemají standardní úkoly, jako jsou ochranka, zajišťování převozů a podobně. Jsou to elitní žoldnéři v pravém slova smyslu, kteří mají zkušenosti z válek z Afghánistánu a Iráku, a mají za úkol likvidaci určených cílů. Zmíněný Abraham Golan udržuje dobré styky s Izraelem, a to i na bázi nespecifikovaných „bezpečnostních dohod“. Dokonce se v minulosti setkal na jednom večírku s někdejším šéfem Mosadu Danym Jatomem a měli spolu domlouvat spolupráci ohledně zajišťování bezpečnosti klientů v Africe. Abraham Golan je příznivcem izraelské strategie cílených likvidací osob a sám říká, že svoji společnost postavil právě na této myšlence.

Američané ve službách arabské monarchie

Podle Golana prý dnes program cílených likvidací osob zoufale potřebují hlavně USA. Paradoxní však je, když zvážíme, kdo si u Golanovy firmy objednával cílené vraždy v Jemenu. Byl to bývalý šéf bezpečnostních složek Palestinské samosprávy Muhammad Dahlan. A kdo je tento muž? Dahlan byl často považován za možného nástupce Mahmúda Abbáse v čele Fatahu a nyní je ve službách Spojených arabských emirátů.
Muhammad Dahlan byl oblíbencem neokonzervativců za vlády George W. Bushe, jelikož měl blízko k izraelské vládě. Tohoto bývalého lídra Fatahu v Gaze si v roce 2007 vybrali neokonzervativci společně s Palestinskou samosprávou Mahmúda Abbáse, aby uskutečnil puč proti legitimně zvolenému Hamásu, který tehdy po vyhraných volbách ohrožoval americkou vizi Blízkého východu, spojenou s invazí do Iráku a nárůstem vlivu Izraele. Ještě když Dahlan působil v Gaze před neúspěšným pučem proti Hamásu, byl jako šéf bezpečnostních složek známý svojí brutalitou. Jeho hlavní náplní bylo potírat disent vůči Palestinské samosprávě stejně jako účast na americkém programu cílených vražd představitelů Hamásu, který vedl generálporučík Keithem Daytonem.

[better-ads type=’banner‘ banner=’38427′]

Muhammad Dahlan nakonec utekl v roce 2010 ze Západního břehu do Spojených arabských emirátů. Byl totiž obviněn z korupce, a dokonce ze snah o stranický puč uvnitř Fatahu. Ve Spojených arabských emirátech se poté stal velmi blízkým mužem korunního prince a de facto lídra země Muhammada bin Zájida a nyní je jeho velmi vysoce postaveným poradcem. Jedním z hlavních cílů vražd, na nichž se Muhammad Dahlan s Abrahamem Golanem a jeho kolegou, bývalým členem elitních jednotek Isaacem Gilmorem zřejmě domluvili, byli členové islamistické strany al-Isláh, která je považována za jemenskou odnož Muslimského bratrstva. Z této strany pocházela například laureátka Nobelovy ceny míru Tawakkul Karmán, od které se ale strana později distancovala. Dne 29. prosince 2015 došlo k pokusu o atentát na vysoce postaveného člena strany al-Isláh. Žoldnéři umístili výbušniny u vchodu do kanceláře představitele strany Ansáfa Alí Májú v Adenu, přičemž exploze měla zabít všechny osoby uvnitř. Útok, který zachytily kamery dronů, však z nějakého důvodu selhal a na videu byli spatřeni prchající útočníci ve vojenském voze Spojených arabských emirátů. Tento incident sice zmínila světová média, ale nevědělo se, že v něm byli zapleteni právě američtí žoldnéři.

Možná jsem monstrum

Abraham Golan se činností své firmy nijak netají a říká, že kampaň atentátů vedl a Spojené arabské emiráty ji financovaly. Zakladatel Spears Operations Group k tomu říká: „Možná jsem monstrum, možná bych měl být ve vězení, možná jsem špatný člověk, ale vím, že to, co dělám je správné.“ Golan se odvolává na to, že Spojené arabské emiráty jsou spojencem Washingtonu, a tudíž to, co dělají, je v zájmu vlády jeho země. Jenže problém je v tom, že válečná kampaň Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie v Jemenu je kritizována světovými humanitárními organizacemi a dochází při ní k válečným zločinům. V současné době je v srbském vězení jeden žoldák, kterého najala firma Spears Operations Group. Daniel Corbett, záložník elitních námořních jednotek Navy SEALs, který působil v Jemenu v roce 2016 jako žoldnéř pro firmu Abrahama Golana, byl zatčen v Srbsku za ilegální držení zbraní. Velmi zvláštní je, že jeho právní zástupce Dragoslav Ognajovic byl letos v červnu zastřelen. Corbettovo zatčení provází spekulace, že by mohl být zatažen do sporů vysoké politiky mezi ruským a americkým vlivem v Srbsku.

Je však třeba podotknout, že Spears Operations Group není jedinou firmou, která v Jemenu angažuje zahraniční žoldáky. Podobné informace se objevily i o žoldnéřích z Latinské Ameriky, kteří působí v Jemenu ve službách amerických kontraktorských firem a oblékají uniformy Spojených arabských emirátů. Tito žoldnéři pocházejí převážně z Kolumbie, Panamy a Salvadoru, což asi – vzhledem k pravicovým vládám v těchto zemích – není úplně překvapivé.

Autor je publicista.

 

Čtěte dále