Fotoreport: Pietní akt za utonulé děti

Přes 150 lidí uctilo u jezera Lhota památku utonulých vietnamských chlapců.

Asi 150 lidí se v neděli kolem čtvrté hodiny odpoledne sešlo při pietní akci za dva utonulé chlapce u jezera Lhota u Prahy. Akci, které se zúčastnili především členové vietnamské komunity, uspořádali dokumentaristé Ivo Bystřičan a Bohdan Bláhovec. „Jsme šokováni lhostejností a nezájmem, které neštastnou událost doprovázely. Pietním aktem chceme vyjádřit hlubokou lítost a společně se zamyslet nad tím, jaké důsledky má nezájem o druhé lidi a jak to ve svých životech můžeme proměňovat,“ uvedli pořadatelé na Facebooku.

Lidé se sešli kolem dřevěného kříže nedaleko koupaliště, kde pokládali květiny a svíčky. Na harmoniku zahrál Ondřej Slavík z kapely Zrní, lidé kolem zpívali a podle vietnamského zvyku házeli na pietní místo rýži. „Všichni jsme dnes pozůstalí,“ prohlásil jeden z řečníků evangelický teolog Petr Sláma. Pietního setkání se zúčastnil také otec jednoho z utonulých chlapců, který osobně poděkoval pořadatelům setkání.

„Pieta uspořádaná Čechy byl přelomový krok pro sblížení obou komunit,“ komentovala to pro Alarm ředitelka Multikulturního centra Zuzana Schreiberová, která se akce také zúčastnila. „Byl to jeden z prvních, ne-li první moment, kdy se společně setkali Češi a jinak velice uzavřená vienamská komunita. Zejména první generace vietnamských migrantů se pohybuje v uzavřeném okruhu svých krajanů a Čechy znají pouze jako zákazníky či úředníky. Intimní obřady jako pohřby, svatby či náboženské rituály byly až do dneška něco, co se odehrávalo jen v rámci komunity,“ vysvětlila.

Okolnosti čtvrtečního neštěstí vyšetřuje policie. Server Blesk.cz přinesl výpovědi svědků, podle kterých pracovnice koupaliště asi půl hodiny reagovaly s nezájmem na žádost rodičů dětí, aby zahájily pátrání. Ženám se měly údajně vysmívat a nechtěly mezi návštěvníky vyvolávat chaos. Záchranáři na místo dorazili až hodinu poté, co matky začaly chlapce hledat. Ředitel areálu Lhota Robert Nedvěd pro iDnes uvedl, že pracovníci koupaliště udělali pro záchranu dětí maximum. Matky jim podle něj neukázaly, že se děti ztratily ve vodě, takže přednostně prohledávali okolí jezera. Záchranáře zavolali, až když se našly plavací kruhy ve vodě. „Snaha nenechat si v parných dnech zkazit dobré obchody, doplněná o předsudečnost a pohrdání cizinci, stála život dvou dětí,“ komentovala událost pro Alarm Apolena Rychlíková.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále