Fotoreport: Slepičí jízda Prahou

Aktivisté ve slepičích škraboškách se sešli dnes ráno v centru Prahy, aby protestovali proti klecovým chovům slepic.

Asi dvě desítky lidí se dnes zčastnily happeningu s názvem Slepičí jízda. Slepičí maškary se pohybovaly především městskou hromadnou dopravou. Symbolika stísněnosti odkazovala na život téměř čtyř a půl milionu českých slepic v klecích. Během happeningu oslovili desítky firem a předali jim výzvu, ve které je žádají o to, aby přestaly klecová vejce používat.

„Když jsem jela namačkaná v tramvaji a navíc v tom šíleném vedru, o to víc jsem si uvědomila, jak příšerný život slepice mají. Jsem ráda, že se nám podařilo během jednoho dne oslovit tolik firem, snad se brzy připojí k supermarketům,“ komentovala průběh události Pavla, která na akci přijela až z Brna.

Většina velkých obchodních řetězců se zavázala, že klecová vejce přestanou během několika let prodávat. Postupně se přidávají další firmy z dalších sektorů, například hotely a restaurace. „Je načase, aby odběratelé vajec vyslyšeli přání svých zákazníků a přestali podporovat tento krutý byznys, který nelze považovat za nic menšího, než týrání zvířat,“ říká Pavel Buršík, koordinátor kampaně Jak to snáší.

Aktivisté předali výzvu v sídle družstva COOP na Žižkově. Svaz českých a moravských spotřebních družstev je jedním z posledních větších maloobchodních řetězců, které se nezavázaly k přechodu na bezklecová vejce. Obráncům zvířat byla přislíbena schůzka, která se uskuteční v nejbližších týdnech. „Samozřejmě víme, že struktura COOPu je odlišná od jiných řetězců, protože se jedná o družstvo. Nicméně v zahraničí je běžné, že právě družstevní řetězce jako je COOP jsou velmi progresivní a zodpovědnější vůči zvířatům i lidem. Nevidíme důvod, proč by český COOP měl být výjimkou,“ doplňuje Buršík.

Spolek OBRAZ v červnu letošního roku zveřejnil záběry z několika českých klecových chovů a rozpoutal tak diskuzi o přijatelnosti tohoto způsobu chovu. Podle nového průzkumu veřejného mínění, který zpracovala agentura Median, si 86 % Čechů si myslí, že v klecových chovech nejsou pro slepice vyhovující podmínky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále