Fotoreport: „Zastavte genocidu Gazy!“ Prahou prošel průvod za svobodnou Palestinu

Okolo tisíce lidí se dnes sešlo na Staroměstském náměstí, aby vyjádřili nesouhlas s násilím, které páchá Izrael na Palestincích. Zazněla také kritika českých politiků i médií.

Foto Alarm / Petr Zewlakk Vrabec

Ve středu 18. října v půl šesté večer se na Staroměstském náměstí sešlo okolo tisíce lidí. Doprovázelo je bezmála deset policejních aut a dodávek. Na protestu s názvem Zastavte genocidu Gazy se sešli aktivisté ze všech koutů světa. Nechyběly ani hlasy židovské solidarity, které rovněž vyzývaly k zastavení genocidy Palestinců a Palestinek.

Na protestu, jejž organizovalo Sdružení Přátelé Palestiny společně s radikálně feministickým médiem Druhá : směna, Mezinárodním hnutím solidarity a skupinou hispánských migrantů Asamblea Abierta de Praga, se volalo po konci násilí páchaném státem Izrael na palestinských civilistech. Mluvilo se o lidských právech, ale i etnických čistkách a apartheidu. Řečníci a řečnice akcentovali také selhání médií a politiků, potažmo mezinárodních institucí, které sice Izrael dlouhodobě kritizovaly, vždy však bez výsledku. V několika projevech zaznělo také to, že čeští politici a média přehlížejí útoky na civilní obyvatelstvo a podporují islamofobii ve společnosti, aniž by poctivě informovali o okupaci palestinských území a o tom, že stát Izrael roky páchá násilí na civilistech. „Ve válce první umírá pravda,“ znělo z megafonu.

„Chtěla bych promluvit k českým médiím a veřejným činitelům a činitelkám. Vy, kteří probíhající genocidu relativizujete, vy, kteří kritizujete palestinský lid za to, že o svou svobodu neusiluje mírovou cestou, a to přesto, že se o to historicky pokusil nespočetněkrát, vy kteří odmítáte zmiňovat zvěrstva, která Izrael Palestincům během okupace prováděl a provádí, vy kteří obyvatelstvo Gazy dehumanizujete, a vy, kteří nekriticky přejímáte propagandu izraelského fašistického státu – vy máte na rukou krev nevinných Palestinců a Palestinek!“ řekla ve svém proslovu novinářka a aktivistka Eliška Koldová z Druhé : směny. Dále vyzvala všechny, kdo mají ve společnosti jakákoli privilegia, aby informovali o tom, co se v Palestině děje, a aby se nebáli nepříjemných konfrontací.

„From the river to the sea, Palestine will be free!“ skandovali protestující při pochodu Kaprovou ulicí a přes Mánesův most. Dav se zastavil před Úřadem vlády, kde vystoupili další řečníci a organizátoři nastínili, jak budou protesty pokračovat. Další demonstrace se bude konat už příští středu, tentokrát však před ministerstvem zahraničí. S tím souvisí také petice pro ministra zahraničí Jana Lipavského, v níž ho Sdružení Přátelé Palestiny vyzývá, „aby se na evropské úrovni a všemi prostředky zasadil za deeskalaci napětí a apeloval na Izrael, aby ukončil blokádu Pásma Gazy, neútočil na palestinské civilní obyvatelstvo a nepřijímal taková opatření, která povedou k odsunu jeho obyvatel“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále