Po masakru v Christchurch se na Novém Zélandu přestane prodávat kniha Jordana Petersona

Důvodem je fotka z letošního roku, na níž Peterson pózuje s mužem v tričku s nápisem „Jsem hrdý islamofob“.

Kanadský profesor psychologie a veřejný intelektuál Jordan B. Peterson za sebou nemá příliš vydařený týden. Největší novozélandské knihkupectví, řetězec Whitcoulls, se po nedávném masakru ve městě Christchurch rozhodlo, že přestane nabízet jeho bestseller 12 pravidel pro život, self-help příručku kladoucí důraz na osobní zodpovědnost a budování psychické integrity. Knihkupectví své rozhodnutí zdůvodnilo v e-mailu, kde se mimo jiné píše, že „ve světle jistých nanejvýš znepokojivých materiálů, které se objevily před, během a po útocích v Christchurch by nebylo dobré autora v tuto chvíli i nadále podporovat“. Mnoho online komentátorů nicméně poukázalo na fakt, že Whitcoulls i nadále nabízí například knihu Mein Kampf Adolfa Hitlera.

Vazba Petersonova díla na tento hrůzný čin je pouze implicitní, a zakládá se na faktu, že se Petersonova individualistická filosofie pro život těší popularitě u stoupenců pravicového hnutí alt-right.

Zmínka o díle Jordana B. Petersona se ovšem v „Manifestu“ střelce z Christchurch neobjevuje. Vazba Petersonova díla na tento hrůzný čin je pouze implicitní, a zakládá se na faktu, že se Petersonova individualistická filosofie pro život těší popularitě u stoupenců pravicového hnutí alt-right. V politických názorech a zanícené islamofobii se přitom stoupenci alt-right s ideologií střelce z Christchurch v mnohém shodují. Peterson sám se však od názorů alternativní pravice jasně distancoval, a identitární politiku, tedy základní pilíř politiky alt-right, i pomatené ideologie Brentona T. považuje za „zvrhlou hru“.

V tomto týdnu má za sebou Peterson ještě další odmítnutí. Tentokrát od univerzity v Cambridge, která vzala zpět nabídku zaručující světoznámému psychologovi dvouměsíční učitelský post. Své rozhodnutí odůvodnila fotkou, na níž Peterson stojí v objetí s člověkem v tričku s nápisem „I am a Proud ISLAMOPHOBE“ (Jsem hrdý islamofob). Fotka byla pořízena 21. února v Aucklandu, u příležitosti Petersonova turné propagujícího právě knihu 12 pravidel pro život. Peterson na rozhodnutí univerzity Cambridge reagoval s tím, že zmiňovaný post nepotřebuje a má momentálně „více nabídek, než je vůbec schopen evidovat“.

Peterson se 13. dubna v Torontu utká v dlouho očekávané debatě s filosofickou superstar Slavojem Žižekem.

 

Čtěte dále