Novozélandskou premiérku nepustili do kavárny. Musela počkat jako každý jiný

Podnik ve Wellingtonu ukázal, že koronavirová opatření platí na Novém Zélandu pro všechny stejně. I pro předsedkyni vlády.

V řadě zemí by bylo velmi unikátní potkat v kavárně prezidenta či premiéra. A ještě unikátnější by bylo, kdyby člověka v této funkci do kavárny nepustili. Přesně to se na Novém Zélandu stalo premiérce Jacindě Ardenové.

Na situaci upozornil tweet uživatele jménem Joey: „Omg, Jacinda Arden právě přišla do Olive, ale nepustili ji dovnitř, protože měli plno.“ Tweet obsahoval také spoustu vyděšených emoji naznačujících, jak moc je pisatel pobouřený tím, že se pro premiérku a předsedkyni Strany práce nenašlo v populární kavárně v novozélandském hlavním městě Wellingtonu místo. Po chvíli ale následoval spokojenější tweet: „No nic, nakonec to nějak vyřešili.“

Na Novém Zélandě totiž podobně jako v řadě jiných zemí platí opatření kvůli koronavirové pandemii a do restaurace či kavárny zde může maximálně sto osob, které mezi sebou musí udržovat metrové rozestupy.

Na Joeyho tweet za pár hodin odpověděl partner premiérky Clarke Gayford, který vzal vinu za faux pas na sebe a napsal: „Musím za to přijmout odpovědnost, nic jsem neorganizoval a místo jsem nerezervoval. Bylo od nich moc hezké, že za námi běželi, když se místo uvolnilo.“

Kancelář premiérky situaci komentovala slovy, že čekání na místo v restauraci je situace, s jakou se v těchto dnech může potkat na Novém Zélandu každý. „Premiérka říká, že čeká jako kdokoli jiný, až na ni přijde řada.“

Majitel restaurace pak deníku New Zealand Herald potvrdil, že premiérka byla původně manažerem odmítnuta, protože už nebylo volné místo. Když se místo o minutu později uvolnilo, vyběhl za ní na ulici. Zdůraznil, že to samé by udělal kvůli jakémukoli jinému zákazníkovi. Po měsících stresu se podle něj jednalo o „úlevnou a zábavnou“ situaci. Odmítl prozradit, co si premiérka s partnerem objednali, ale potvrdil, že dvojice byla na romantické snídani bez dvouleté dcery.

Na Novém Zélandu bylo koronavirem nakaženo okolo 1500 lidí a 21 z nich zemřelo. 15. března proto vláda uzavřela hranice a později přistoupila k podobným vnitřním opatřením jako většina dalších zemí. Premiérka Jacinda Ardenová se nyní těší rekordní popularitě.

 

Čtěte dále