Karel Janeček je jen jiná verze chlapa, který masturbuje na náměstí

V dalším díle pořadu Všichni tady umřeme se kromě Karla Janečka a antivaxerů objeví i naděje: naši planetu zničí mimozemšťané. 

Vystoupení Karla Janečka na Slavících by asi nemuselo úplně překvapit. Asociální a spasitelské rysy projevoval tenhle miliardářský zbohatlík vždycky. Peníze vydělal pomocí veksláctví v IT provedení, v rámci tzv. high speed tradingu, kdy algoritmy obchodují na burze v extrémně krátkých intervalech. Podobné technické zkratky hledá Janeček k řešení všeho okolo sebe. Svou zálibu v rychlém a automatizovaném řešení se pak snaží naroubovat také na společnost. Je to devět let, co zaplevelil veřejný prostor tzv. Pozitivní evolucí, v níž se to hemžilo fantasy pojmy, jako je „zlojed“, což byl člověk, který šířil zlo a jehož bylo třeba eliminovat.

Žitův král Karel

Tehdy Janečka – shodou okolností rovněž na předávání Slavíků – zpropagoval Daniel Landa, který si v té době říkal kouzelník Žito a Janečka označil za svého krále. Ale jinak jsou oba určitě úplně v pořádku, akorát souhrou náhod bojují stále vedle sebe. Janečkovo využití Slavíků, které si koupil pro osobní propagaci a pro šíření svých toxických názorů ohledně covidu a očkování, nám ukazuje obrovskou disproporci a nerovnost ve společnosti, kterou deformují čeští miliardáři a oligarchové. Ještě před projevem protočil Janeček svůj klip, který vykradl čtyřicet let starou reklamu Applu, což tak zhruba odpovídá možnostem českých kreativců s nosem a mozkem rozežraným kokainem. Ukázka!

Bylo by skvělé, kdyby vše bylo tak, jak to Janeček líčí: že by skutečně stát v boji s epidemií zavedl pravidla, která by vymáhal a která by lidé dodržovali. Pak bychom totiž nebyli v takovém pekle, v jakém jsme a v jakém ještě dlouho budeme. Bezmála dva roky od vypuknutí epidemie patříme ke státům, které mají nejvíce mrtvých, a to proto, že se neděje nic z toho, před čím Janeček varuje. Vystoupením na nejsledovanější české televizi ale Janečkovo řádění bohužel neskončilo. Následně mu poskytly prostor další média, kde se mohl vykecat v nekonečných rozhovorech. A to jen proto, že je bohatý a slušně oblečený. Jeho jednání má přitom nejblíže k mužům, kteří vběhnou nazí na fotbalové hřiště. Kupodivu je pak televize nezvou, aby si s nimi o jejich poselství promluvily. Vlastně by mě víc zajímal pohled na svět nahého muže poskakujícího po hřišti než Karla Janečka, jehož veřejný projev je takovým ztělesněním dickpicu, který na vás padá ze všech obrazovek a médií současně. Janeček je jen jiná verze chlapa, který masturbuje na náměstí.

Naše dimenze bude vyhlazena

Zatímco bůhvíkterý rok v řadě se vede marná debata o regulaci facebooku, okolo už dávno vybujely platformy, které jsou mimo hlavní pozornost. Pokud na facebooku máte alespoň teoretickou možnost nějaký vadný příspěvek nahlásit, aby vám tedy o něco později přistála zpráva, že na to facebookoví administrátoři nemá čas, protože jediné, co kdy dokázali systematicky mazat, byly kojící ženy, největší nebezpečí lidstva vůbec, a s dezinformacemi, které rozkládají náš svět a v případě covidu nás zcela reálně zabíjí, není schopen a ochoten udělat vůbec nic. Ve stokách sítě Telegram už žádná relevantní zpětná vazba neexistuje. Pár měsíců tam proplouvám různými dezinformačnímí účty, ve kterých volným proudem padá nekonečná a neustálá záplava šíleností, jimž není možné nijak čelit. V této stoce se mísí antény v mozku se známými tvářemi světa na povrchu, jež zde jsou za hvězdy, jako je třeba tzv. doktor Hnízdil, Angelika Bazalová z Reflexu, Daniel Kaiser z Echa24 nebo zmíněný Janeček s Landou a další.

Velkým hitem dezinformační scény je přítomnost grafenu ve vakcínách. Grafen je uměle vytvořená dvourozměrná nanolátka z atomů uhlíku, extrémně lehký, pevný, nepropustný nebo vodivý. Má spoustu supervlastností a slibuje se od něj velké využití v mnoha oborech. Ale pozor, prý je narvaný ve vakcínách. Pokud se ptáte, proč by někdo cpal do vakcíny grafen, který by v nich jen tak zbůhdarma plaval, odpovědí je jedno velké nevím. Ale díky tomu, že ve vakcínách není, je teprve možné rozvinout celý konspirační narativ o záhadné látce, jejíž přítomnost ve vakcínách vědci tají, protože samozřejmě poškozuje imunitní systém, DNA, lidské plody, plodnost, způsobuje nádory a tak dál. Tohle všechno je jen ukázka kvasu, který přivedl tisíce lidí protestovat na Staroměstské náměstí. Lidí, které zmobilizoval Dan Landa a ke kterým mluví Karel Janeček, kteří poslouchají všechny pomatené profesory a rektory. Tohle je ta část, která stojí za tím, že lidé nadávají zdravotníkům, odmítají se očkovat a pak plní jednotky intenzivní péče. Škoda, že Karel Janeček neřeší raději tohle.

Poslední náš problém by byl, že by tady někdo masivně podlehl tlaku na očkování nebo poslouchal vládní nařízení, to dělají v Dánsku nebo Portugalsku, a proto nejsou v takové kaši jako Česko a možná tam nemají ani tolik hloupých a asociálních miliardářů jako my tady. Bůh ví. Možná se jednou dočkáme poznání, že peníze prostě nejsou poznávacím znamením charakteru, vědění a etických hodnot. Nicméně naděje existuje: jeden člověk na telegramu tvrdí, že je zástupcem mimozemšťanů a naše dimenze prý bude brzy vyhlazena. Je to zatím to nejrozumnější, co jsem za uplynulý týden slyšel. Záchvěv skutečné naděje. Určitě víc, než kolik poskytuje nastupující ODS, když na facebooku promuje citáty Ronalda Reagana nebo se chce řídit podle zahlcení nemocnic. Upřímně jsem si myslel, že už tohle diletantství máme za sebou. Nemáme.

Autor je spolupracovník redakce. Pro Alarm vytváří pořad Všichni tady umřeme.

Čtěte dále