Špatné pracovní podmínky cizinců ovlivňují i Čechy

Špinavá, nebezpečná a ponižující práce se dotýká nejen cizinců, ale i čím dál většího počtu Čechů. MKC Praha organizuje bezplatný workshop o práci otevřený všem.

V Praze v současné době pracuje téměř dvě stě tisíc cizinců a cizinek, na území České republiky je to podle údajů ČSÚ téměř půl milionu. Ve většině případů, zejména v regionech, jde o agenturní zaměstnance. Pracovní pozice, o které čeští zaměstnanci nemívají zájem, se často vyznačují minimálními pracovní standardy nebo jde o takzvané podřadné práce. Problémy s nízkou mzdou, stresovým prostředím a minimální právní ochranou se ovšem netýkají jen migrantů, ale čím dál častěji trápí také samotné Čechy. Multikulturní centrum Praha proto ve dnech 10.–12. května v Praze pořádá zdarma sérii praktických workshopů věnovaných práci v Česku.

Vykořisťování se netýká jen cizinců

Neplacené přesčasy, permanentní stres, nedostatečné zajištění bezpečnosti práce, nízká znalost pracovního zákona nebo šikana na pracovišti. Tyto problémy se podle Multikulturního centra Praha, které se věnuje otázce práce a migrace, netýkají pouze cizinců a cizinek. Čím dál častěji trápí také početnou skupinu českých obyvatel, kteří pracují na nízkopříjmových pracovních pozicích. Rozdíly mezi migranty a místními pracovníky se tak postupně stírají. Tyto problémy navíc volají po razantních systémových změnách, které ovšem více než cokoli jiného vyžadují i politickou vůli měnit nejen pracovně-právní prostředí v Česku. Do té doby jsou nejen migranti odkázáni na pomoc neziskových organizací, které nabízejí bezplatně nejrůznější školení a workshopy pracovně-právní ochrany a praktických dovedností. Ty nabídne i akce SIRIUS festival (P)o práci, která proběhne v Praze tento víkend.

Festival reaguje na zvyšování prekarizace práce. Nabídne proto prakticky zaměřené workshopy, které by měly účastníky naučit řešit různé nepříjemné pracovní situace.

„Tímto festivalem tentokrát necílíme na úřady a politické instituce. Chceme naopak vytvořit prostor, který propojí obyvatele a obyvatelky metropole bez ohledu na to, odkud pocházejí. Na pracovišti se rozdíly mezi původem často stírají. Není tolik významné, odkud kdo pochází, ale to, že jsou všichni pracující osoby a zažívají podobné problémy,“ uvádí Justyna Janowska z organizace MKC Praha, která festival pořádá. Podle dosavadních výzkumů se jak zahraniční, tak čím dál častěji i tuzemští pracovníci setkávají s omezenými možnostmi pracovat na hlavní pracovní poměr přímo pro danou společnost. V Praze například pracuje přes agentury zhruba každý desátý cizinec. „Zahraniční zaměstnanci navíc pracují ve větší míře než lokální zaměstnanci na pozicích, ve kterých nemají možnost uplatnit získané vzdělání, čímž dochází k mrhání jejich potenciálem,“ doplňuje Janowska.

Podle organizátorů se ale čím dál častěji tato situace objevuje i v případě českých zaměstnanců. V této souvislosti se hovoří o fenoménu tzv. 3D práce. Tři „D“ znamenají Dirty, Dangerous and Demeaning, do češtiny přeložené jako špinavá, nebezpečná a ponižující práce.

Naučit se bojovat o svá práva

Festival reaguje na zvyšování prekarizace práce. Nabídne proto prakticky zaměřené workshopy, které by měly účastníky naučit řešit různé nepříjemné pracovní situace, do kterých se dostávají. Na workshopech budou informace z oblastí kariérového poradenství, orientace na pracovním trhu, posílení pracovního sebevědomí, prohloubení dovedností a znalostí užitečných při hledání zaměstnání. Chybět nebude ani pracovně-právní poradna. Pro ty, kteří zažívají pracovní stres, napětí a pocit vyhoření, je přichystán workshop relaxace z dílny organizace Nevypusť duši. Workshop nenásilné komunikace pomůže lépe zvládat každodenní situace a vyjadřovat se empaticky a asertivně zároveň. Jako bonus si budou moci účastníci odnést profesionální fotku do životopisu.

„Když vstupujeme na pracovní trh, nedostaneme manuál, jak se v něm chovat. Častokrát si nevíme rady a bez znalostí může dojít k případnému zneužívání ze strany zaměstnavatele. Proto jsme připravili workshop Pracovně-právní sebeobrany, který poskytne ve srozumitelné a praktické formě základy pracovního práva. Festival také reaguje na stále stoupající počet lidí, kteří odcházejí na dočasnou pracovní neschopnost kvůli duševním nemocem a pracovnímu vyhoření, a proto si téma duševního zdraví v práci v našem programu našlo své místo,“ dodává k programu Janowska.

Akci doprovodí i kulturní program, který nabídne například krátkometrážní dokumentární snímek o pracovní migraci z Ukrajiny do Česka. Návštěvníci budou mít také možnost zhlédnout audiovizuální výstavu reflektující současné proměny světa práce. Na festivalu vystoupí mezinárodní skupina AllstarRefjúdží Band. Na místě bude zajištěna péče o děti. Celá akce je zdarma a většina prostorů je bezbariérová. Více informací o workshopech a jejich dostupnosti a o celém festivalovém programu jsou k nalezení na webu festivalu.

 

Čtěte dále