Fotoreportáž: Milion chvilek trhl rekord

Na pražské Letenské pláni se v neděli 23. června uskutečnila bezpochyby největší demonstrace po roce 1989.

Foto Petr Zewlak Vrabec

„Změní to něco?“ – „Ne, ale stejně,“ povídal si pár teenagerů po cestě na Letenskou pláň, kam spolek Milion chvilek pro demokracii svolal demonstraci za odstoupení trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše. Důvodů pro protest dává premiér v poslední době opravdu hodně. Ve čtvrtek zablokoval prohlášení o bezuhlíkové budoucnosti Evropské unie. Krátce předtím poslanci Babišova hnutí ANO neváhali hlasovat pro antisemitu Michala Semína do rady ČTK. A podle auditu Evropské komise Babiš nikdy nepřestal být ve střetu zájmů.

Podívejte se na první studiový livestream, který dali u příležitosti dnešní demonstrace na Letenské pláni společnými silami dohromady redakce Alarmu a Voxpotu

To a mnoho dalšího vyhnalo do ulic přes dvě stě tisíc lidí. Témat objevujících se na demonstracích je mnoho a bezpochyby se zásadně liší i politické preference jejich účastníků. Společný však zůstává odpor vůči premiérovi v zásadním střetu zájmů. Znovuoživené antibabišovské vzepětí posledních měsíců původně vyvolalo jmenovaní Marie Benešové ministryní spravedlnosti a prvním požadavkem Milionů chvilek pro demokracii bylo pouze její odstoupení z funkce. V tuto chvíli už se ale jedná o hnutí proti Andreji Babišovi a jeho účasti ve vládě.

Šíře spektra odpůrců se odráží i na transparentech, v pokřicích i ve výběru řečníků. Milion chvilek při výběru řečníků kombinuje neradikální ekology, celebrity a lidi z občanské společnosti, přičemž vždy dbá na zastoupení lidí z regionů. Díky této politické rozmanitosti jsou na demonstraci vidět pikety s nápisy evokujícími rok 1989, slogany proti EU i požadavky na vyvlastnění Agrofertu.

Čtěte dále