Ultrapravicové milice na dva dny uzavřely senát v Oregonu. Nechtějí snižování emisí

Příslušníci ultrapravicových milicí vyhrožovali, že použijí násilí, aby podpořili republikánské poslance, kteří se odmítli zúčastnit hlasování o zákonu o klimatické změně.

Budova Senátu státu Oregon byla tuto sobotu z bezpečnostních důvodů uzavřena. Nebezpečí však nehrozilo na základě anonymních telefonátů či od zahraničních teroristů, ale od ultrapravicových milicí. Jejich příslušníci vyhrožovali násilím na podporu republikánských poslanců, kteří se odmítli zúčastnit hlasování o zákonu o klimatické změně. Aby se vyhnuli hlasování o snížení emisí, opustilo jedenáct republikánských senátorů nejen senát, ale i samotný stát Oregon. Tato skupina zákonodárců, pobývající nyní pravděpodobně ve státu Idaho, tak způsobila, že oregonský senát není usnášeníschopný. Nešlo však jen o politický manévr. Uprchlí senátoři se totiž spojili s krajně pravicovými milicemi, které je měly doprovodit zpět do Oregonu.

Oregonská státní policie doporučila, aby senát zůstal zítra zavřený kvůli potenciální vojenské hrozbě.

Zasedání měl oregonský senát naplánované právě na minulou sobotu. Policie ho ovšem zrušila, protože několik milicí vyhlásilo dvoudenní „pochod na hlavní město“. Mluvčí oregonské guvernérky Kate Brownové to pro agenturu AP okomentovala slovy: „Oregonská státní policie doporučila, aby senát zůstal zítra zavřený kvůli potenciální vojenské hrozbě.“

Problémy nastaly ve chvíli, kdy demokratičtí zákonodárci navrhli zákon, který by měl snížit uhlíkové emise. Šlo o obdobu zákona, který již prosadili v Kalifornii, a zároveň o návrh stropu pro emise fosilních paliv v průmyslových odvětvích, jež způsobují největší znečištění ovzduší. Zastánci zákona tvrdí, že jde o první krok v plánu snížit emise do roku 2050 o 80 procent. Republikánští senátoři Oregonu s tím ale nesouhlasí a argumentují zvýšenými výdaji obyvatel a průmyslových podniků v Oregonu. Tento týden se republikánští zákonodárci hodlají zdržovat i nadále mimo senát, aby tak zabránili hlasování o návrhu zákona.

 

Čtěte dále