Ambiciózní Hašek zkouší nakopnout kariéru u proruských ultrapravičáků

Někdejší první místopředseda ČSSD Michal Hašek bude na jižní Moravě předsedat někdejším antivaxerům.

Přestup natvrdlého kariéristy Michala Haška ze sociální demokracie k hnutí PRO by si zasloužil spíš pouhé urážky než komentář, jeho posun bohužel ilustruje chování mnoha někdejších levicových osobností. Politicky už je bývalá hvězda sociální demokracie a její někdejší první místopředseda pohřbený několikrát. Ale nechce si to přiznat. Zoufalá snaha se za každou cenu vrátit nahoru a urvat funkci zůstává konstantou jeho politické kariéry tentokrát i za cenu spojení se s Jindřichem Rajchlem, ultrapravičákem, antivaxerem a proruským aktivistou. Novinku oznámil Michal Hašek na svém Facebooku, kam přesdílel článek Parlamentních listů informující o jeho zvolení do čela jihomoravského PRO.

Michal Hašek byl vždy velkým obdivovatelem šéfa SMERu Roberta Fica. Přední slovenský politik se podobně jako Miloš Zeman sunul během desátých let od ideologie sociální demokracie čím dál víc směrem k ultrapravici, nacionalismu a xenofobii.

Ještě v roce 2021 nastoupil Hašek jako náměstek na ministerstvo vnitra vedené tehdejším šéfem ČSSD Janem Hamáčkem, který patřil k předním vládním propagátorům očkování. Tenkrát ale Hašek nemohl tušit, kam bude v budoucnu směřovat v touze za funkcemi, a že se spojí s konspiračními teoretiky bojujícími proti vakcínám. Ale o konzistenci v Haškově politice nejde, pokud nemáme na mysli konzistentní touhu po funkci.

Přílišná ambicióznost kdysi stála Haška kariéru v ČSSD. V tzv. lánském puči se pokusil společně s tehdejším prezidentem Milošem Zemanem sundat svého vlastního stranického předsedu Bohuslava Sobotku, proti kterému na post předsedy dříve sám neúspěšně kandidoval. Neuspěl, konspirace praskla a Hašek nakonec lhal v přímém přenosu v televizi.

I když toto svoje ztrapnění později Hašek interpretoval jako jakési chlapáctví, kdy prostě „držel slovo chlapa“ o tom, že pokus o stranický puč měl být v utajení, jeho kariéra na vysokých postech skončila. Už během ní se ale stihnul chovat jako pravý papaláš s láskou k privilegiím. Slíbil, že nebude zdvojovat funkce hejtmana a poslance, ale pak si obě funkce nechal. Spolu s dalšími sociálně demokratickými prominenty si udělal titul JUDr. na soukromé vysoké škole ve slovenském Sládkovičově. Pedagog právnické fakulty Karlovy univerzity Daniel Patěk pro iDnes tehdy o jeho rigorózní práci řekl, že „osobně bych dnes takovou práci odevzdanou na naší právnické fakultě jako rigorózní neakceptoval a navrhl bych její vrácení k přepracování.“ Vysoká politika zkrátka musí Haškovi chybět.

Směr Rusko a autoritářství

Michal Hašek byl vždy velkým obdivovatelem šéfa SMERu Roberta Fica. Přední slovenský politik se podobně jako Miloš Zeman sunul během desátých let od ideologie sociální demokracie čím dál víc směrem k ultrapravici, nacionalismu a xenofobii. Zatímco ale Miloš Zeman po útoku Ruska na Ukrajinu v této oblasti alespoň částečně přehodnotil svoje dosavadní postoje, Robert Fico minulý rok ve volbách vsadil mimo jiné také na proruskou kartu spolu s nenávistí k Západu a k nové levici. Vyšlo to.

Podobně jako Fico to v Česku zkouší právník Jindřich Rajchl. Popularitu u části společnosti si získal zejména jako odpůrce očkování a dalších opatření proti covidu-19. Na to navázal organizováním demonstrací proti Fialově vládě, chudobě, Evropské unii, proti ukrajinským uprchlíkům a proti politické a vojenské podpoře bránící se Ukrajiny. Pokud někdo v Česku připomínal Fica, byl to právě Rajchl, jeho ultrapravicoví političtí konkurenti na rozdíl od něj neměli na ulicích a při masových demonstracích zdaleka takovou sílu. I když tyto demonstrace, co se týče počtu, stagnují a zatím se nedostavily se ani volební preference.

Proruské směřování není pro někdejšího jihomoravského hejtmana Haška žádnou novinkou. V minulosti opakovaně vítal v Brně ruský silně proputinovský motorkářský gang Noční vlci. Zatímco v sociální demokracii budou nejspíš kvůli válce otevřeně proruské postoje pár let tabu, v Rajchlově PRO se tohoto Hašek bát skutečně nemusí. Vzhledem k tomu, že na mítincích PRO se jako řečníci střídají často notně pomatení odpůrci očkování a hnutí se topí ve vnitřních sporech a teatrálních odchodech, mohl by se Hašek celkem rychle vyšplhat do úzkého vedení. Startovní pozice jihomoravského šéfa k tomu nemusí být špatná.

Další generace politiků ČSSD tak přechází k ultrapravici. Ještě z éry Zemanova premiérování to byli například Ivan David nebo Jaroslav Bašta a další, kteří přešli k Okamurově SPD, většinou ještě přes zastávku v SPOZ, tedy tzv. Zemanovcích. Nyní je následuje i výrazný politik ze sobotkovské epochy. Současná absence sociální demokracie ve sněmovně a její nahrazení oligarchickým hnutím zásadně vychýlila českou politiku a ve výsledku tím oslabila i česká demokracie. Že se kariéristi jako Hašek budou snažit využít situace a dostat se na výsluní, vlastně není překvapení.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále