Fotogalerie: Chvaletice ničí plíce

Přinášíme fotoreportáž z blokády elektrárny Chvaletice, která proběhla v rámci letošního Klimakempu.

Foto Petr Zewlak Vrabec

V sobotu ráno se naštvaný řidič dodávky dožadoval vjezdu do elektrárny Chvaletice. Přestože už druhý den kolem blokády elektrárny probíhaly velké policejní manévry, řidič se domáhal příjezdu policejní hlídky. Ta skutečně přijela a nic neudělala. Jeden procházející policista se zapojil do fotbálku před elektrárnou a jiný policista dokonce vyjádřil obavu, aby se mezi demonstranty „hlavně nikomu nic nestalo“. První člověk byl zajištěný za používání dronu, druhý za to, že opilý spal na fotbalovém hřišti. Víc zajištěných nebylo.

Třídenní blokáda hlavního vchodu do chvaletické elektrárny byla klidná a bez konfliktů mezi policií a aktivisty. Policie se zjevně spokojila s tím, že se nikdo nesnaží dostat dovnitř elektrárny, a to, co se děje kolem ní, nechala plavat. Ze soboty na neděli tak na opuštěném parkovišti v bezprostřední blízkosti elektrárny proběhla dokonce několikahodinová narychlo uspořádaná technoparty. Ze strany policie taky klid. Během technoparty se navíc na chladící věže promítala lasery hesla jako „Stop uhlí“.

Třídenní blokáda na pozemku elektrárny, ale mimo samotný její prostor, začala v pátek po legální demonstraci. Do té se zapojila i řada místních iniciativ a pět set lidí prošlo okolo elektrárny, přičemž asi dvě stovky účastníků a účastnic zablokovalo na tři dny dva její vchody. Během třídenní blokády bylo před hlavním vchodem vždy aspoň sto lidí, kteří na místě vytvořili atmosféru i infrastrukturu připomínající iniciativy hnutí Occupy. Hrál se fotbal, promítal Krtek ve městě a sem tam se něco skandovalo. V neděli blokáda skončila a účastníci odešli na nádraží a zpátky do Klimakempu, odkud byla po celou dobu blokáda materiálně a organizačně podporována.

Mluvčí Limitů akci považují za velký úspěch. Zejména proto, že mediální pokrytí v mainstreamu zmiňovalo prohřešky uhlobarona Pavla Tykače a selhání Pardubického kraje. Ten minulý týden udělil elektrárně Chvaletice, třetí „nejšpinavější“ elektrárně u nás, výjimku pro limity vypouštění oxidu dusíku a zbytkové rtuti do ovzduší. Majitelé Chvaletic díky tomu nemusí instalovat ochranné filtry. (TN.cz dala článku o akci dokonce titulek „I krteček byl ekoaktivista“.) Elektrárna navíc měla být zavřená už v roce 2016, jak původně plánoval ČEZ, který ale objekt prodal Pavlu Tykačovi a ten ji provozuje dál. Zároveň si polostátní energetický gigant ČEZ tímto způsobem statisticky snižuje vlastní emise. Obyvatelům České republiky tím ale nijak nepomůže a ještě ke všemu se chystá s Tykačem uzavřít další obchod: tentokrát v něm jde o Počerady, vůbec nejhorší elektrárnu u nás.

„Když jsme před třemi lety pořádali první Klimakemp, Česká republika měla ukončit spalování uhlí v roce 2055. Dnes ministr Brabec mluví o roce 2040, to je patnáct let za tři roky. Po třech dalších letech bychom mohli mít plán ukončení spalování uhlí v roce 2025, a to už by stálo za to,“ připomenul v samém závěru blokády mluvčí hnutí Limity jsme my Josef Patočka. Třetí ročník Klimakempu rozhodně nebyl poslední.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále